Великобритания е затворила посолството си в Бахрейн за неопределено време заради напрегнатата вътрешнополитическа обстановка там и обявеното извънредно положение, съобщава РИА Новости.

По-рано тази седмица Великобритания разпореди на своите поданици да се въздържат от всякакви пътувания в Бахрейн. В момента се разработват планове за евакуация на британските държави от островната държава в Персийския залив.

Рано тази сутрин силите за сигурност в Бахрейн са нахлули в палатковия град на шиитската опозиция, който беше изграден на централния площад в столицата Манама.

При атаката срещу протестиращите е била използвана тежка военна техника и вертолети.

Според информация от средите на опозиционните дейци в силите на полицията срещу тях са участвали и военни от обединения контингент на Съвета на Обединението на сържавите от Персийския залив.

По-рано министерството на вътрешните работи на арабската страна публикува доклад, в който посочи, че центърът на столицата е напълно очистен от демонстранти.

Протестиращите в Бахрейн са повечето мюсюлмани шиити, които съставляваг 75 % от населението на страната, но страната се ръководи от мюсюлмани сунити. При сблъсъците с полицията са били убете 7 души и стотици са ранени.