Венеция ще започне да тества дневна такса за вход и ограничение за достъпа на посетителите до известните си канали от следващия април. Кметът на италианския град приветства мярката като първата подобна схема в света, съобщава "Ройтерс".

Този ход има за цел да управлява потока от туристи през пролетните официални празници и някои летни уикенди, когато броят на посетителите е в своя пик. Това заявиха местните власти по време на пресконференция днес.

"За първи път в света правите нещо подобно, правите един град годен за резервации", каза кметът Луиджи Бруняро.

Ограниченията следва да се прилагат от 08:30 до 16:00 местно време, първоначално за общо 29 дни и ще обхващат повечето уикенди от 25 април до средата на юли следващата година. Пътуващите ще трябва да резервират посещението си онлайн и да платят 5 евро, за да получат QR код, който ще се проверява на определени входни точки и ще им осигури достъп до историческите квартали на града.

С посетителска такса Венеция ограничава броя на туристите

С посетителска такса Венеция ограничава броя на туристите

Тя ще бъде въведена експериментално от 2024 г.

Ограниченията няма да важат за по-малките острови в лагуната, като Мурано, който е известен със своята стъкларска индустрия. Потенциалните санкции ще варират от 50 до 310 евро, като ще бъдат налагани на тези, които не спазват мярката.

Жителите и хората, които са родени във Венеция, както и студентите, работниците и собствениците на жилища в града ще бъдат освободени от плащане и резервиране на посещения, каза съветникът Микеле Зуин. Посетителите под 14 години ще трябва да бъдат регистрирани, но достъпът за тях ще бъде безплатен.

Масовият туризъм и наводненията отдавна са проблем за крехкия град, известен със своите канали и културни обекти.

"Искаме да измерим ефекта от този опит, искаме да измерим ефекта от тази възможност за записване", каза Бруняро, отбелязвайки, че експериментът първоначално ще загуби пари. Очаква се процесът да струва 3 милиона евро срещу приходи от около 700 000 евро.

ЮНЕСКО иска Венеция да бъде защитена

ЮНЕСКО иска Венеция да бъде защитена

Италия не правила достатъчно, за да защити града от изменението на климата и масовия туризъм