Венеция ще разшири системата си за туристически входни такси през 2025 г., съобщава "Ройтерс".

Градът почти ще удвои броя на дните, които посетителите ще трябва да платят за посещение, и ще увеличи цената за пристигания в последния момент.

За първи път италианската дестинация въведе такса от 5 евро през април за туристи, пристигащи в особено натоварени дни, с надеждата, че таксата ще помогне за намаляване на тълпите.

Първоначалната схема, която беше наблюдавана отблизо от други горещи туристически точки по света, обхващаше 29 дни за период от четири месеца. Мярката обаче ще бъде увеличена до 54 дни през следващата година през същия период април-юли.

Таксата ще остане 5 евро за тези, които резервират предварително, но ще нарасне до 10 евро за всеки, който резервира в рамките на четири дни преди посещението си. Както и досега, хората с резервации в хотели и къщи за гости ще бъдат освободени от такса.

Венеция увеличава туристическата такса от 2025 г.

Венеция увеличава туристическата такса от 2025 г.

Сегашната такса от 5 евро се разглежда като недостатъчно ефективна

"Венеция се превърна от града, който е най-изложен и критикуван за феномена свръхтуризъм, в града, който реагира на това явление най-рано и най-активно на глобалната сцена", заяви Симоне Вентурини, градски съветник, отговарящ за туризма и социалното сближаване.

Той уточни, че системата все още е в експериментална фаза и отбеляза, че са се свързали с места, популярни сред туристите, включително историческия град Киото в Япония и испанския остров Форментера, за да попитат за схемата.

Критиците твърдят, че платежната система не е успяла да забави потока от туристи, но кметът Луиджи Бруняро заяви, че е твърде рано да се правят заключения, тъй като точни данни са налични едва тази година.

Той добави, че Венеция не иска да отблъсне хората, а по-скоро насърчава посетителите да премислят датите на посещенията си.

"Ние не сме против туризма. Просто вярваме, че може по някакъв начин да се разпространи", отбеляза той, предупреждавайки, че градът ще налага глоби през 2025 г. за хора без пропуск - нещо, което беше заплашил да направи и през настоящата година, но така и не го направи.

Общо 485 062 души са платили за дневна карта през тази година, като са събрани 2,25 милиона евро. Това покрива само част от разходите на системата и не цели събиране на пари за градската хазна, посочи Бруняро.

Венеция наложи такса от 5 евро за туристите

Венеция наложи такса от 5 евро за туристите

Тя важи за тези, които идват да посетят града за един ден