Венецуела арестува четвърти американски гражданин от началото на този месец. Това съобщава във вторник "Ройтерс", като цитира вътрешния министър на страната Диосдадо Кабейо. Не се назовава името на задържаното лице.

Американецът е бил арестуван, след като е направил снимки на военни части, електроцентрали и държавни структури, каза Кабело по време на заседание на Народното събрание, излъчено по държавната телевизия.

"Друг гражданин от северноамерикански произход беше заловен, американец, когото следихме. Той беше заловен тук в Каракас да прави снимки на електрически инсталации, петролни инсталации, военни части, каза Кабело. Бъдете сигурни, че този господин е част от плана срещу Венецуела", каза Кабейо.

Венецуела арестува американци, испанци и чех за нападение срещу Мадуро

Венецуела арестува американци, испанци и чех за нападение срещу Мадуро

Иззето е и оръжие

В събота Испания поиска от Венецуела информация относно ареста на двама испанци, трима граждани на САЩ и един чех след съобщения, че са били задържани заради предполагаем план за дестабилизиране на страната.

Арестите дойдоха, след като правителството на Венецуела отзова своя посланик в Испания тази седмица за консултации и привика испанския посланик да се яви в министерството на външните работи, което ескалира дипломатическото напрежение след оспорваните президентски избори във Венецуела.

Съединените щати отхвърлиха твърденията на Венецуела, че ЦРУ е планирало да убие президента Мадуро и други висши служители.

Обвиненията идват на фона на враждата между правителството на Мадуро и САЩ, породена от изборите в южноамериканската държава. Националният избирателен съвет на Венецуела (CNE), който е тясно свързан с правителството, обяви Мадуро за победител във вота, но не публикува подробни резултати от гласуването. Опозицията в страната не призна резултатите и обяви, че изборите са манипулирани.

Венецуела отзовава посланика си от Испания

Венецуела отзовава посланика си от Испания

Испанският посланик в Каракас бе извикан за обяснения