Венецуелското правителство отзова посланика си в Испания за консултации и извика испанския посланик в Каракас да се яви във външното министерство, засилвайки дипломатическото напрежение след спорните президентски избори. Венецуелският външен министър Иван Хил съобщи в платформата Telegram, че решението е взето заради "нахални, интервенционистки и груби" коментари от испанския министър на отбраната Маргарита Роблес, цитира думите му Ройтерс.

Роблес нарече правителството на президента Николас Мадуро "диктатура" по време на събитие в Мадрид и поздрави венецуелците, които са напуснали страната поради управлението му. В отговор, Хил обяви, че венецуелският посланик Гладис Гутиерес ще бъде върната в страната за консултации, а испанският посланик в Каракас, Рамон Сантос, ще бъде привикан във външното министерство.

Испанският външен министър Хосе Мануел Албарес омаловажи венецуелския ход, заявявайки, че това са суверенни решения на всяка държава и добави, че Испания работи за поддържане на "най-добрите възможни отношения с братския народ на Венецуела."

Този дипломатически инцидент последва срещата на испанския премиер Педро Санчес с венецуелския опозиционен лидер Едмундо Гонсалес, който живее в изгнание в Испания, ден след като испанският парламент гласува да признае Гонсалес за победител в спорните президентски избори.

Венецуелската опозиция публикува данни, които показват убедителна победа за Гонсалес, докато националният изборен орган обяви Николас Мадуро за победител, без да публикува детайли за вота. Мадуро игнорира международните критики, определяйки ги като десен заговор.

Испанският премиер приветства опозиционния лидер на Венецуела в Мадрид

Испанският премиер приветства опозиционния лидер на Венецуела в Мадрид

Двамата се срещнаха в резиденцията на Санчес