Властите във Венецуела обявиха посланика на Германия в страната Даниел Кринер за персона нон грата заради, както смятат те, многократните му опити за "намеса във вътрешните работи". Това обяви венецуелският външен министър Хорхе Ареаза, цитиран от световните информационни агенции.

Ареаза направи съобщението в своя официален профил в "Туитър", прикачвайки към публикацията копие от писмото, обясняващо решението.

"Венецуела смята, че е неприемливо, че чужд дипломат... играе публична роля на територията ѝ, което е по-типично за политически лидер, който очевидно подкрепя загорническия план на екстремистките части от венецуелската опозиция", обяснява Ареаза.  

На Крийнер са му дадени 48 часа да напусне територията на Венецуела. 

Посланикът на Германия стана първият европейски дипломат, изгонен от латиноамериканската страна в контекста на продължаващата ескалация на напрежението между Каракас и Вашингтон и неговите съюзници, подкрепяйки самопровъзгласилия се за временен президент Хуан Гуайдо, който оспорва легитимността на Николас Мадуро.

Венецуела изгони делегация на Европарламента

Венецуела изгони делегация на Европарламента

Не допуснаха шестима евродепутати на среща с Гуайдо

През миналата седмица германското външно министерство изрази подкрепата си за санкциите срещу Мадуро и приближения му кръг, добавяйки, че Европейският съюз, подобно на САЩ, вече "предприе мерки, насочени към някои членове на режима".   

По-рано Германия осъди решението на венецуелските власти да блокират хуманитарната помощ на САЩ. 

В средата на февруари Венецуела също така изгони група европейски депутати, които посетиха страната, за да се срещнат с Гуайдо. Каракас ги обвини, че са дошли със "заговорнически цели". 

По-късно същия месец Мадуро също така прекъсна отношенията със съседна Колумбия, като изгони дипломатите ѝ.