Президентът на Венецуела Николас Мадуро призова света да се бори срещу "хегемонията" и "империалистическите идеи" по време на виртуалната среща на Общото събрание на ООН, съобщава "Франс прес".

В предварително записана реч Мадуро, обвинен от разследващи на ООН в престъпления срещу човечеството, заклейми "света на хегемонията, света на империализма" и настоя за необходимостта да бъдем "обединени" в лицето на пандемията от коронавируса.

ООН обвинява властите във Венецуела в престъпления срещу човечеството

ООН обвинява властите във Венецуела в престъпления срещу човечеството

Убийства, изтезания, насилие и изчезвания

"Венецуела подкрепя многополюсен свят, обновена система на ООН, система, която знае как да прилага международното право и да защитава хората по света", каза той, осъждайки атаките на САЩ срещу Световната здравна организация (СЗО), без изрично да назовава страната.

"Не е време да нападате, да заплашвате СЗО, сега е моментът да се обедините в нейна полза", настоя той.

"Светът победи фашизма преди 75 години. Светът ще спечели и срещу онези, които се стремят към хегемония, срещу империалистическите идеи и ще успее да победи неофашизма", подчерта социалистическият лидер, чиято легитимност на поста не се признава вече от повече от 50 държави.

Мадуро трябва да изнесе още една виртуална реч пред ООН по време на годишното Общо събрание, в което той не е участвал физически от 2018 г.

Междувременно кубинският външен министър Бруно Родригес Парила също разкритикува САЩ. "На тази 75-та годишнина на ООН мултилатерализмът и международното право са застрашени от най-голямата световна сила. Безотговорното поведение на САЩ е най-голямата опасност за международния мир и сигурност", настоя той.

"Изглежда, че (САЩ) воюват с планетата... и нейните жители", каза Родригес Парила, осъждайки "икономическата, търговската и финансовата блокада", наложена от Вашингтон на Куба.