Лоялният към Николас Мадуро политик Луис Пара се обяви за новия председател на Националната асамблея на Венецуела в опит да свали от поста Хуан Гуайдо, предадоха информационните агенции.

Опозицията, която има мнозинство в парламента, определи опита на Пара като парламентарен преврат, изтъквайки, че на сесията, на която е избран кандидатът на Мадуро, не е имало кворум.

Мадуро от своя страна обяви за законно назначаването на ново парламентарно ръководство начело с Пара.

Венецуела – диктатурата настъпва, светът наблюдава безучастно

Венецуела – диктатурата настъпва, светът наблюдава безучастно

Протоколни уверения за „голяма загриженост"…

В отговор опозицията организира ново гласуване извън залата на парламента, с което отново провъзгласи Хуан Гуайдо за председател на Националната асамблея. Заседанието беше проведено в редакцията на местене вестник, след като опозиционните депутати не бяха допуснати в сградата на парламента, блокирана от спецчасти, лоялни на Мадуро.

В подкрепа на Хуан Гуайдо гласуваха 100 депутати.

САЩ поздравиха Гуайдо с преизбирането му. Държавният секретар Майк Помпео подчерта, че представителят на опозицията е законният председател на Националната асамблея и легитимен временен президент на Венецуела.

В изявление на ЕС се казва, че гласуването, при което е издигнат Луис Пара, е проведено с нарушения и е несъвместимо със законовите процедури. Брюксел ще продължи да смята Хуан Гуайдо като законен председател на Националната асамблея докато във Венецуела не бъдат осигурени условия за провеждане на ново гласуване.

Гуайдо не иска руски кораби във водите на Венецуела

Гуайдо не иска руски кораби във водите на Венецуела

Би било погазване на суверенитета на Венецуела...