Венецуела съобщи в сряда, че е иззела контрола над затвор от ръцете на могъща банда с международен обхват в рамките на мащабна операция, в която са участвали 11 000 служители на силите за сигурност. Това разкри АФП.

Според разследващ журналист, интервюиран неотдавна от АФП, затворът в Токорон е служил за щаб на бандата Tren de Aragua, в който тя е разполагала с удобства като зоологическа градина, басейн и зали за хазарт.

В изявление правителството поздрави служителите на реда за възвръщането на "пълния контрол" над затвора в северния щат Арагуа, като добави, че операцията е "ликвидирала център на конспирация и престъпност".

След като правителството обяви пълната евакуация на обекта, министърът на вътрешните работи Ремихио Себалос заяви пред държавната телевизия VTV, че затворниците са преместени в друг обект.

Десетки роднини, които са живели в затвора заедно с осъдените, се събраха навън, за да получат новини.

Tren de Aragua, най-мощната местна банда във Венецуела. Тя е замесена в престъпления в цялата страна и е разпространила пипалата си в съседните държави.

Според разследване на венецуелската журналистка Рона Рискес бандата има около 5000 членове.

Тя възниква преди десетилетие и се занимава с отвличания, грабежи, трафик на наркотици, проституция и изнудване. Tren de Aragua се занимава и с незаконен добив на злато.

Аналитичният център InSight Crime твърди, че бандата е основен участник и в трафика на мигранти.