Депутатите във Венецуела, съюзени с правителството на президента Николас Мадуро, одобриха в четвъртък създаването на нов щат в територия, която е обект на дълъг спор със съседна Гвиана, предава "Ройтерс".

Одобрението е в съответствие с неотдавнашната реторика на Мадуро относно предполагаемото право на страната му да управлява региона Есекибо от 160 000 квадратни километра (62 000 квадратни мили), но няма да има незабавен практически ефект.

Двете страни се споразумяха миналия декември да избягват всякаква употреба на сила и да не ескалират напрежението в спора след среща между Мадуро и гвианския му колега.

Международният съд (МС) трябва да реши на коя държава принадлежи територията, но правителството на Венецуела заяви, че не признава МС и че референдумът от декември, подкрепящ създаването на нов щат, наред с други неща, му дава право да контролира Есекибо.

Избирателните органи на Венецуела съобщиха, че повече от 10 милиона венецуелци са гласували на референдума през декември, но досега не са публикували резултатите. В деня на гласуването в избирателните секции е имало малко или никакви опашки, според свидетели на Ройтерс.

Гвиана заяви, че нейните граници не подлежат на обсъждане и че ще защитава своя суверенитет.

Законът за одобряване на новия щат, наречен Гвиана-Есекиба, ще влезе в сила веднага след публикуването му в официалния вестник.

Границите на щата ще бъдат Атлантическия океан на север, Бразилия на юг, Гвиана на изток и венецуелските щати Делта Амакуро и Боливар на запад, според закона.

Град Тумеремо в Боливар ще служи като столица, "докато не бъде постигнато практично и взаимно приемливо решение на териториалния спор с Кооперативната република Гвиана", се казва в закона.

През последните години Венецуела възроди претенциите си за територията и офшорните зони след големи открития на нефт и газ и на фона на вътрешни политически катаклизми преди изборите, очаквани тази година.

Бразилия трупа войски по границата с Венецуела и Гвиана

Бразилия трупа войски по границата с Венецуела и Гвиана

Напрежение в стратегически регион за Южна Америка