Президентите на Венецуела и Гвиана Николас Мадуро и Ирфаан Али проведоха двучасова среща в четвъртък, съобщава АФП. 

За момента няма оповестени детайли за резултата от преговорите относно претенциите на Каракас върху богатия на петрол регион Есекибо, който съставлява повече от две трети от съседна Гвиана.

Но изглежда малко вероятно да има съществени промени.

"Гвиана има пълното право да улесни всяка инвестиция, всяко партньорство, издаването на всякакви лицензи и предоставянето на всякакви концесии в нашето суверенно пространство", каза Али, след като напусна двучасовата среща в Сейнт Винсент и Гренадини.

Припомняме, че срещата се състоя след месеци на ескалация, които породиха страхове в региона от потенциален конфликт за отдалечената зона от 160 000 квадратни километра.

Мадуро ще се срещне с президента на Гвиана следващата седмица

Мадуро ще се срещне с президента на Гвиана следващата седмица

Това ще стане на 14 декември

Правителството на Мадуро проведе противоречив референдум на 3 декември, на който 95 процента от гласоподавателите, според служители в твърдолинейното ляво правителство, подкрепиха обявяването на Венецуела за законен собственик на Есекибо.

Оттогава той започна правни маневри за създаване на венецуелска провинция в Есекибо и нареди на държавната петролна компания да издаде лицензи за добив на суров петрол в региона - действия, които Али определи като "сериозна заплаха за международния мир и сигурност".

Мадуро приветства срещата като начин за директно решаване на териториалния спор. Той обеща в четвъртък при пристигането си, че Венецуела ще защити своите права". Али каза, че няма да обсъжда граничния спор, настоявайки, че той трябва да бъде решен в Международния съд, чиято юрисдикция не се признава от правителството на Венецуела

Мадуро и Али се срещнаха поотделно с представители на блока Карибска общност (КАРИКОМ).

"Мисля, че нищо съществено няма да излезе по отношение на териториалните претенции, тъй като позицията на Гвиана е, че няма двустранни преговори по въпроса, защото това е в Международния съд", каза Садио Гаравини ди Турно, бивш посланик на Венецуела в Гвиана.

Той каза, че най-добрият сценарий би бил съвместно изявление, в което и двете страни се ангажират да намалят ескалацията и се съгласяват, че ще продължат да говорят за намаляване на напрежението".

Гвиана отнесе случая до Съвета за сигурност на ООН и се обърна към военни "партньори", включително Съединените щати, които проведоха съвместни военни учения в Есекибо.

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва, поканен на преговорите по искане на двете страни, подкрепи мирно решение и предупреди Мадуро срещу "едностранни мерки, които биха могли да ескалират ситуацията". Бразилия, която граничи с двете страни, също е подсилила войските си около района.

Трети конфликт, на трети континент? САЩ с военни учения в защита на Гвиана заради Венецуела

Трети конфликт, на трети континент? САЩ с военни учения в защита на Гвиана заради Венецуела

А Русия вече създаде прецедент за анексиране с фалшиви референдуми

"Ако тази среща ще бъде полезна, за да говорим за прекратяване на заплахата за въоръжен конфликт, тогава я приветствам", каза за АФП Рамон Есковар Леон, адвокат, специализиран в международни съдебни спорове.

На 6 декември Мадуро обяви Есекибо за 24-ия щат на Венецуела и даде тримесечен срок за спиране на дейността на компаниите, добиващи минерали в региона. По-рано, на 3 декември, Венецуела проведе референдум за анексирането на Есекибо - 95 % от участниците се обявиха "за". Референдумът се проведе, въпреки желанието на Гвиана да бъде отменен. 

Венецуелският държавен глава вече одобри нова карта на държавата, която включва анексираната Есекиба, и назначи капитан Алексис Родригес Кабело за едноличен ръководител на новата провинция, чието създаване обяви по-рано.