Съединените щати заявиха, че ще извършат военни учения в Гвиана в четвъртък в съвместна операция, тъй като южноамериканската страна е изправена пред нарастващо напрежение със съседна Венецуела заради оспорван богат на петрол регион, пишат "Франс 24" и "Нюзуик".

"В сътрудничество с отбранителните сили на Гвиана, Южното командване на САЩ ще проведе летателни операции в Гвиана на 7 декември", се казва в изявление на американското посолство в Гвиана, отбелязвайки, че полетите са част от "рутинен ангажимент" за подобряване на партньорството за сигурност между двете страни.

Гранична вражда наскоро се развихри около богатия на петрол регион Есекибо, контролиран от Гвиана повече от век, но за който Венецуела също претендира и изрази намерение да го анексира.

Дългогодишният спор за Есекибо, който обхваща около две трети от територията на Гвиана, се засили, след като ExxonMobil откри петрол там през 2015 г.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро засили натиска през последните дни, след като получи огромна подкрепа на референдума за съдбата на Есекибо, който се проведе в неделя.

Есекибо е дом на 125 000 от 800 000 граждани на Гвиана.

Висящ е съдебен процес пред Международния съд (МС) в Хага за това къде трябва да минават границите на региона.

Съветът за сигурност на ООН ще заседава при закрити врати в петък, за да обсъди нарастващото гранично напрежение между Гвиана и Венецуела, след искане от Гвиана, съгласно официален график.

В писмо, видяно от АФП, външният министър на Гвиана Хю Тод поиска от президента на съвета "спешно да свика среща", за да обсъди спора за Есекибо.

Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва каза в четвъртък, че следи събитията между Гвиана и Венецуела с "нарастваща загриженост".

Лула предложи на среща на върха на Меркосур, че многостранните органи като ECLAC и UNASUR трябва да допринесат за мирно решение. "Ние не искаме и нямаме нужда от война в Южна Америка", каза левият лидер.

Териториален спор между Венецуела и Гвиана държи Бразилия нащрек

Териториален спор между Венецуела и Гвиана държи Бразилия нащрек

Бразилия засилва отбранителните действия на границата си с двете страни, заради спор относно богатия на нефт регион "Есекиба"

САЩ може да се насочат към участие в друг глобален конфликт, тъй като напрежението между Венецуела и съседна Гвиана скочи до небесата след спорен референдум, който предизвика страхове от заграбване на земя в Южна Америка.

Американската армия заяви в четвъртък, че нейните сили на Южното командване ще извършат "полетни операции в рамките на Гвиана" по-късно през деня и че Вашингтон ще "продължи ангажимента си като доверен партньор на Гвиана в сигурността".

Решение от 1899 г. обявява Есекибо за част от Гвиана, която тогава е била британска колония. Споразумение от 1966 г. между Обединеното кралство и Венецуела за разрешаване на спора не спря избухването на напрежението между двете страни.

Венецуела твърди, че Женевското споразумение от 1966 г. на практика е отменило решението на международни арбитри от 1899 г.

Резултатите от гласуването бяха възприети от Гвиана като стъпка към анексиране. И има прецедент за подобни тревоги, тъй като Русия проведе референдуми, за които се смята, че са фалшиви гласувания, за да се опита да легитимира претенциите си за части от Украйна.

"Направихме първите стъпки на нов исторически етап, за да се борим за нашата Гуаяна Есекиба, за мир и да възстановим това, което освободителите ни оставиха", каза Мадуро след обявяването на резултатите от референдума, като се позоваваше на региона с алтернативното му име.

Върховният съд на ООН, Международният съд, каза, че Каракас не трябва да предприема никакви действия, които биха могли да променят контрола на Гвиана върху региона Есекибо, но не блокира гласуването на Венецуела.

Гвиана поиска от съда да спре референдума, предполагайки, че Венецуела може да предприеме "едностранни мерки за "разрешаване" на противоречията с Гвиана чрез официално анексиране и интегриране във Венецуела на цялата въпросна територия".

След гласуването президентът на Гвиана Ирфаан Али осъди "директна заплаха за териториалната цялост, суверенитета и политическата независимост на Гвиана". Али каза, че Джорджтаун ще "засили предпазните мерки за защита на своята територия", добавяйки, че е разговарял с ООН, глобалните лидери и се обърнал към армията на САЩ.

"Действията на венецуелското правителство "противоречат на международното право и представляват сериозна заплаха за международния мир и сигурност", каза Али в обръщение към гражданите на Гвиана в сряда.

Езикът има ясен отзвук от обосновката на САЩ за участието им в продължаващите войни в Близкия изток и Източна Европа, което подтиква спекулации за това докъде ще се простира военната подкрепа на САЩ за международния мир и ред в Америка.

В момента САЩ предоставят помощ, включително военна подкрепа, на Израел, увеличавайки подкрепата си след атаките от 7 октомври, предприети от палестинската въоръжена групировка Хамас от ивицата Газа. Вашингтон също застана зад Киев след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън разговаря с Али, за да "потвърди непоколебимата подкрепа на Съединените щати за суверенитета на Гвиана" в сряда, се казва в изявление на правителството на САЩ.

Точно преди гласуването вицепрезидентът на Гвиана Бхарат Джагдео каза, че "всички варианти са на масата за защита на страната ни". Министерството на отбраната на Бразилия също заяви, че засилва военното си присъствие по северната граница с Венецуела и Гвиана.

Гвиана и Венецуела поддържат комуникация, въпреки териториалния спор

Гвиана и Венецуела поддържат комуникация, въпреки териториалния спор

Напрежението с Бразилия превръща спора в регионален конфликт

Правителството на Венецуела също така създава "клон на Есекибо" за държавните фирми PDVSA - нефт - и Corporación Venezolana de Guayana - метален конгломерат. Предлагането на лицензи за проучване и експлоатация е малко вероятно да се материализира, докато териториалният контрол остава в ръцете на Гвиана. Въпреки това, това е пропорционален отговор на действията на Джорджтаун, тъй като той направи точно това, като позволи на чуждестранни фирми да проучват оспорвани води и да изпомпват неговия нефт, пише "Форбс".

Венецуелското правителство от години протестира срещу едностранния добив на природни ресурси в Есекибо. Освен че оспорва генерираните приходи, Джорджтаун сключва дългосрочни споразумения с чуждестранни компании, без да обмисля възможността територията и прилежащите води да бъдат активно оспорени; те трябва да бъдат постигнати чрез преговори от 1966 г.

Източник, близък до правителството на Венецуела, твърди, че Гвиана е можела да предложи да експлоатира ресурсите, но да постави приходите в ескроу сметка, докато спорът не бъде разрешен по мирен път. Въпреки това Джорджтаун продължи да предлага лицензи за спорна територия, определяйки условията и прибирайки приходите.

Има и друг проблем: новооткритият петрол се намира в морето. Въпреки че Гвиана е призната за де факто администратор на спорната земя, няма международно призната линия по вода. Следователно блокът Stabroek е колкото гвиански, толкова и венецуелски, докато двете страни не се споразумеят за решение.

Защо сега?

Години наред тогавашният президент Уго Чавес дава приоритет на сътрудничеството в региона на Латинска Америка и Карибите. Той подписа сделка с Гвиана за закупуване на нейния ориз със субсидиран венецуелски петрол. PDVSA дойде, за да осигури половината от търсенето на гориво и асфалт в Гвиана. По това време Чавес се радваше на неочаквани печалби от високите цени на петрола, докато Гвиана беше една от най-бедните страни в Южна Америка. Опозицията посочва този епизод като предателско предаване на Есекибо.

Ключов момент от Женевското споразумение от 1966 г. гласи, че никоя от страните не трябва да променя статуквото, преди да бъде договорена резолюция. Сключването на дългосрочни споразумения за експлоатация на природни ресурси с трети страни променя това. Това не беше належащ проблем в продължение на десетилетия, докато Гвиана не представляваше особен интерес за мултинационалните корпорации, а Венецуела се радваше на приходите си от петрол. През последното десетилетие обаче ситуацията се промени драстично.

Сега петролните гиганти са агресивни в офшорния блок Stabroek в спорни води. През 2013 г. възникна напрежение, след като мисии за проучване на нефт започнаха да изследват почвата под оспорвани води с разрешението на Гвиана. Скоро имаше инциденти между венецуелския флот и проучвателните кораби, като се започне със залавянето на Yekuana. Оттогава имаше и други морски инциденти, включващи кораби, изпратени от ExxonMobil.

Междувременно през последното десетилетие Венецуела обедня, страдайки от остра икономическа и хуманитарна криза. През 2019 г. тя се превърна от фар на регионална солидарност в предимно изолирана държава парий. По този начин правителството стана агресивно по отношение на Есекибо, като начин да разпали национализма сред трудностите.

Американски коментатори, които са нови по въпроса, изтъкват риска от "война за петрол". Тази идея обаче няма смисъл. Венецуела се намира над 304 милиарда барела, около 27 пъти повече от Гвиана. Основната пречка е възможността да произвежда и изнася, което е силно ограничено от санкциите на САЩ. Те възпрепятстват способността на PDVSA да издава нов дълг, да купува суровини или да продава на световни пазарни цени - много ограничения остават дори след издаването на общи лицензи този октомври.

Междувременно всички ключови играчи в региона призовават за мир, отвъд вездесъщата заплаха от военна сила на Вашингтон. Те включват Китай, Бразилия и Куба, които имат добри отношения и дори търговски интереси с Венецуела и Гвиана.

Възможно е ExxonMobil да се възползва от ограничена ескалация: след като напусна Венецуела в спор за национализации, тя упражни натиск върху правителството си, докато развиваше добив на петрол във водите на Есекибо. Бившият главен изпълнителен директор Рекс Тилърсън беше държавен секретар в администрацията на Тръмп и отговаряше за първия кръг от широки икономически санкции, насочени към венецуелската държава и PDVSA. Той планираше по-нататъшни агресивни мерки, но беше уволнен една година след мандата си.

Средната цена на производство на петрол в Гвиана през 2021 г. е била 52,86 долара за барел; това е значително по-високо, отколкото в повечето страни, включително Венецуела - където се колебае през 20-те години. Следователно имаше смисъл да се инвестират само 10 милиарда долара в зелена земя, докато съседният основен конкурент беше ефективно изхвърлен от пазара.

След това, от миналата година, администрацията на Байдън показа готовност да се отвори за износа на петрол от Венецуела. ChevronCVX -0,7%, друг петролен гигант и съперник на ExxonMobil, е ключовият играч в процеса. Въпреки това, степента, в която ExxonMobil залага на ескалация, не е ясна.