Гвиана и Венецуела се споразумяха в сряда да "запазят комуникационните канали отворени", съобщава АФП. Това се случва, въпреки бързо влошаващата се регионална ситуация - враждата между страните за спорен, богат на петрол регион, докато Бразилия подсилва войските на северната си граница със съседите.

В Каракас правителството обяви, че неговият висш дипломат Иван Гил е провел телефонен разговор с колегата си от Гвиана Хю Тод, "за да обсъдят въпроса за териториалния спор" за региона Есекибо.

Дискусията се състоя по искане на Гвиана, се казва в изявление, и завърши със съгласието на страните да "запазят комуникационните канали отворени".

Междувременно бразилската армия заяви, че засилва присъствието си в северните градове Пакарайма и Боа Виста като част от усилията "да се гарантира неприкосновеността на територията".

Териториален спор между Венецуела и Гвиана държи Бразилия нащрек

Териториален спор между Венецуела и Гвиана държи Бразилия нащрек

Бразилия засилва отбранителните действия на границата си с двете страни, заради спор относно богатия на нефт регион "Есекиба"

Припомняме, че дългогодишният спор за Есекибо, управляван от Гвиана и съставляващ около две трети от територията на страната, се засили, след като ExxonMobil откри петрол там през 2015 г.

Във вторник Каракас предложи законопроект за създаване на венецуелска провинция в Есекибо и нареди на държавната петролна компания да издаде лицензи за добив на суров петрол в региона.

Окуражен от огромното мнозинство на гласуването с "да" в противоречивия референдум за съдбата на Есекибо, проведен в неделя, президентът Николас Мадуро каза, че ще бъде изпратен законопроект до Националното събрание за одобряване на създаването на провинция "Гвиана Есекиба", въпреки че Гвиана управлява региона повече от век.

95% от гласувалите венецуелци искат териториите от Гвиана

95% от гласувалите венецуелци искат териториите от Гвиана

Необвързващ референдум за териториалния спор

Мадуро също така даде ултиматум на петролните компании, работещи по концесии, издадени от Гвиана, да оттеглят операциите си в рамките на три месеца.

Президентът на Гвиана Ирфаан Али нарече изявленията на Мадуро "пряка заплаха" срещу страната му, като каза, че ще се обърне към Съвета за сигурност на ООН за помощ. Въоръжените сили на Гвиана са били "нащрек", добави Али, и в контакт с "партньори", включително Съединените щати.

Есекибо е дом на 125 000 от 800 000 граждани на Гвиана.

Пред Международния съд в Хага предстои съдебен спор за това къде трябва да минават границите.

Гвиана, бивша британска и холандска колония, настоява, че границите са определени от арбитражен комитет през 1899 г.