Президентът на Венецуела Николас Мадуро ще проведе лични разговори с президента на Гвиана Ирфаан Али следващата седмица в Сейнт Винсент и Гренадини, коментира в писмо министър-председателят на страната Ралф Гонсалвес.

Гонсалвес отбеляза, че "предвид събитията и обстоятелствата около териториалния спор" е в интерес на всички двамата държавни глави да се срещнат и да деескалират ситуацията. Срещата ще се проведе на 14 декември.

Срещата ще бъде домакинствана от бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва, държавните глави на Карибската общност и общия пазар (CARICOM), заместник-генерален секретар на ООН и Общността на латиноамериканските и карибските държави (CELAC) .

Мадуро подписа декрети за Есекибо като част от Венецуела

Мадуро подписа декрети за Есекибо като част от Венецуела

Напрежение в богат на петрол регион на Южна Америка

На 6 декември Мадуро обяви Есекибо за 24-ия щат на Венецуела и даде тримесечен срок за спиране на дейността на компаниите, добиващи минерали в региона. По-рано, на 3 декември, Венецуела проведе референдум за анексирането на Есекибо - 95 % от участниците се обявиха "за".

Венецуелският държавен глава вече одобри нова карта на държавата, която включва анексираната Есекиба, и назначи капитан Алексис Родригес Кабело за едноличен ръководител на новата провинция, чието създаване обяви по-рано.

Териториален спор между Венецуела и Гвиана държи Бразилия нащрек

Териториален спор между Венецуела и Гвиана държи Бразилия нащрек

Бразилия засилва отбранителните действия на границата си с двете страни, заради спор относно богатия на нефт регион "Есекиба"