Венецуела възнамерява да плати за руски автомобилни резервни части с помощта на собствената си криптовалута "петро". Това обяви министърът на външната търговия на страната Хосе Виелма Мора, цитира от агенция AVN.

По думите му, по време на заседанието на двустранната междуправителствена комисия на високо равнище в Каракас е бил обсъден алианс с руската компания "Камаз".

"Това се отнася за покупки на компоненти, резервни части, гуми и акумулатори, а също така събирането на тези машини в нашата страна и начините на разплащане, в които включваме разплащания чрез "петро", нашата криптовалута", изтъква Мора.

Министърът също така отбеляза, че Русия е изразила интерес за закупуването на стомана, алуминий, цветя, кафе, какао, изделия на текстилната и обувната промишленост. Мора не изключи, че тези доставки могат да бъдат освободени от мита.

В края на февруари Венецуела пусна в обращение обезпечената с нефт криптовалута "петро". Тогава президентът на страната Николас Мадуро заяви, че обемът на предварителните продажби на "Петро" е достигнал 735 млн. долара. По този начин Венецуела стана първата страна със собствена криптовалута.

По думите на Мадуро, Централната банка на Венецуела сега може да купува злато с "петро", всички държавни институции ще трябва сключват договори за валута в "петро", а от 20 април в страната ще започне продажбата на жилища срещу тази криптовалута.