Президентът на Венецуела Уго Чевес разпореди посланикът на страната в Колумбия да се върне в Богота седмица след като бе отзован в Каракас, съобщи БиБиСи.

Дипломатът беше отзован миналата седмица в отговор на обвиненията на колумбийските власти, че Венецуела е доставяла оръжие за колумбийската бунтовническа групировка ФАРК.

Отношенията между двете страни са напрегнати и поради възможността Колумбия да допусне американски войски във военните си бази, допълва БиБиСи.

Припомняме, администрацията на Барак Обама се договори с правителството на Колумбия за разполагането на американска военна база на нейна територия, която да замени базата в Еквадор.

В проектобюджета на Пентагона за финансовата 2010 г., която започва на 1 октомври тази година, е включена молба за предоставянето на 46 милиона долара за дейностите, свързани със създаването на база в Колумбия, която ще се бори с наркотрафика.

Чавес определи това като подготовка за американска инвазия на територията на Венецуела.

Въпреки това след решението си да върне посланика на Венецуела в Колумбия, той заяви, че със сигурност не планира разваляне на отношенията между двете стани