Президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви във вторник, че е готов да приеме отново пратеник от службата за правата на човека на ООН, след като правителството му нареди на служителите да напуснат южноамериканската страна по-рано тази година, съобщава "Ройтерс".

"Получих предложение да отворя отново в страната филиал на Службата на върховния комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк и съм съгласен, че трябва да преодолеем различията си", каза Мадуро.

Мадуро говори заедно с главния прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан, който беше на посещение в Каракас.

"Готов съм да приема пратеника на Фолкер Тюрк скоро", каза той.

Венецуела гони служба на ООН след защита на арестувана правозащитничка

Венецуела гони служба на ООН след защита на арестувана правозащитничка

Според Каракас, неприемливо е да се взима отношение по вътрешен проблем

Припомняме, че в средата на февруари правителството на Венецуела поиска от служители на ООН по правата на човека да напуснат страната, заявявайки, че в рамките на един месец ще преразгледа техническите условия на сътрудничество.

Агенцията на ООН изрази дълбока загриженост относно задържането на видната правозащитничка Росио Сан Мигел и призова за незабавното ѝ освобождаване.

Сан Мигел е основател на неправителствена организация, наречена Граждански контрол, която разследва въпроси, свързани със сигурността и военните, като например броя на убитите или малтретирани граждани от силите за сигурност.