чавесНародните представители от социалистическата партия на президента Уго Чавес и техните опоненти влязоха в юмручна схватка по време на парламентарно заседание.

Мелето започнало, когато левият депутат Хари Вентура опитал да свали от трибуната представителя на опозицията Алфредо Маркина. Скоро към двамата се присъединили и други народни избраници и служители на парламента, които си разменяли юмручни удари в продължение на няколко минути.

Дойдохме, за да си вършим мирно работата, както го правим всеки ден и се надяваме, че няма да бъдем потърпевши от чуждата агресия заради това, което казваме", заяви външният министър Николас Мадуро.

Схватката в пленарна зала беше предавана на живо по всички телевизии и радиа, които задължително предават дебатите заради честите дълги речи на президента Уго Чавес. Малко след началото на мелето, обаче, повечето електронни медии прекратиха прякото предаване.

Венецуелците са силно разединени по отношение на плановете на Чавес да изгради социалистическо общество в 28-милионната южноамериканска държава. Популярността на ексцентричния лидер ще бъде тествана по време на президентските избори през следващата година.

Новото Национално събрание започна работата си през януари и в него влязоха много опозиционни депутати, които останаха извън предишния парламент. Опозицията бойкотира изборите през 2005г. и предостави на Чавес цялата законодателна власт.

Въпреки присъствието на политически противници на президента в народното събрание, то към момента е практически неутрализирано, защото Уго Чавес получи правото да управлява с декрети за 18 месеца.