Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова ще поеме длъжността на комисар по правосъдието на изпълнителния орган на ЕС, тъй като белгийският комисар Дидие Рейндерс започва кампанията си за най-високия пост в правозащитната организация "Съвет на Европа", са заявили пред "Политико" трима души, които са пряко запознати с промяната.

На 25 март Съветът на Европа избра Рейндерс заедно с бившия президент на Швейцария Ален Берсет и бившия министър на културата на Естония Индрек Саар за поста генерален секретар преди окончателното гласуване в края на юни. Рейндерс трябва да вземе отпуск от ролята си в комисията, за да води кампания за позицията.

Базираната в Страсбург правозащитна организация има 46 страни членки и не е част от институциите на Европейския съюз. Това е важна многостранна организация по въпросите на демокрацията и върховенството на закона, която управлява Европейския съд по правата на човека.

Очакваше се Рейндерс да се оттегли на 25 април, но напускането му се ускори, за да участва тази седмица в парламентарната сесия на Съвета на Европа.

Йоурова вече ръководеше портфолиото на Рейндерс в ролята си на заместник-председател по ценностите и прозрачността, включително върховенството на закона, борбата срещу дезинформацията и проблемите на медийния плурализъм.

Чешкият политик беше комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равенството между половете през периода 2014-2019 г. и преди това частично замести заместник-председателя на ЕК по конкуренцията Маргрете Вестагер, когато тя си взе отпуск, за да води кампания за Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Йоурова, която произхожда от същата политическа група като Рейндерс, либералната група "Обнови Европа", каза, че няма да търси трети мандат като европейски комисар.

Това е последната от поредица от промени по върховете на европейските институции, тъй като европейски политици и висши служители се насочват към нови работни места преди изборите за Европейски парламент на 6-9 юни и формирането на нова Европейска комисия, което ще стане по-късно тази година.

Още един еврокомисар се готви за нов пост

Още един еврокомисар се готви за нов пост

Белгия издигна Дидие Рейндерс за шеф на Съвета на Европа