Службата за сигурност на Украйна съобщи, че в Киев и Житомир е ликвидирана верига от казина. Нейните собственици са заподозрени, че са финансирали с приходите от хазарт окупационните власти в Херсон. Според разследващи, става въпрос за милиони гривни (местната валута).

По данни на службите, веригата казина е създадена в Херсон малко преди началото на войната. По време на окупацията на града тя продължава да функционира в замяна на "преференциално третиране на нелегалния бизнес и свободно придвижване из града".

"Извършителите са предавали значителна част от "печалбата" в брой на ръководството на бившата местна окупационна администрация, оглавявана от Владимир Салдо", се казва в изявление на службите, цитирано от УНИАН.

Русия финансирала мрежа от десетки стаи за изтезания в Херсон

Русия финансирала мрежа от десетки стаи за изтезания в Херсон

Нови доказателства сочат, че килиите за мъчения са планирани от Москва

След като Херсон е освободен от украинската армия, веригата казина се е преместила в Житомир и открива клон и в Киев. Открити са шест хазартни заведения наведнъж.

Украинската полиция е извършила около 40 обиска и е конфискува около 1 млн. гривни (около 25 000 евро) дневни приходи.

Шестимата задържани са заподозрени по два члена от Наказателния кодекс на Украйна - за създаване на престъпна организация и за незаконни хазартни игри.

Припомняме, че в началото на месеца излезе информация отново от Херсон - че мрежа от най-малко 20 стаи за изтезания в наскоро освободената Херсонска област в Южна Украйна е била "планирана и пряко финансирана от руската държава". 

Това твърдят разследващи военните престъпления, позовавайки се на нови доказателства.

Екипът за мобилно правосъдие, финансиран от Великобритания, ЕС и Съединените щати, работи съвместно с украинските прокурори за военни престъпления в Украйна и в Херсон, откакто градът беше освободен от руските сили през ноември след над осем месеца окупация.

За мащаба на стаите за изтезания в Херсон стана ясно през януари, когато украинските власти съобщиха, че около 200 души са били подлагани на мъчения на десет места. Оцелелите разказаха за изтезания с електрошок и техники за задушаване.

Тихата цивилна съпротива, която победи Русия в Херсон

Тихата цивилна съпротива, която победи Русия в Херсон

Или как украински граждани допринесоха за най-големия военен неуспех на Кремъл