На военното летище Табка в провинция Ракка в Северна Сирия, където по-рано се намираше американска база, са кацнали вертолети на въздушно-космическите сили на Русия. Понастоящем военното летище е под контрола на Дамаск, съобщават руските медии.

През 2014 г., в разгара на войната в Сирия, терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава") завзеха летището. През лятото на 2017 г. терористите бяха прогонени от опозиционните на Башар Асад Сирийски демократични сили (СДС), които са кюрдско-арабски алианс, доминиран от кюрдите, и които заеха проамериканска позиция.

СДС контролираха Табка и цялата провинция Ракка повече от две години, като през това време там се появи американска военна база.

Както отбелязал един от сирийските офицери, терористите са разрушили пистата, а американците, които са дошли след тях, не били възстановили нищо. Сега сирийските военни разчиствали развалините и останките от разбитата техника.

От 9 октомври Турция провежда операция "Извор на мир" в Североизточна Сирия срещу кюрдските отряди. На 7 октомври президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви изтеглянето на американските войски от Северна Сирия.

Кюрдите и Дамаск сключиха споразумение за съвместно противопоставяне на турците, като сирийската армия беше предислоцирана до северните граници на страната и овладя няколко града, контролирани преди това от кюрдите, включително Ракка, където влезе за първи път от пет години.

В четвъртък стана известно, че САЩ и Турция са се договорили за прекратяване на турската военна операция в продължение на 120 часа и изтеглянето на кюрдските подразделения на 30 км от границата с Турция, за да се създаде буферна зона, която турците ще контролират самостоятелно. Въпреки това излязоха информации за нарушения на временното примирие.

Междувременно американските войници продължават да напускат пограничните територии.