Организации на ветераните от запаса в Русия попитаха руския президент Владимир Путин дали не може да се отложи Парада на победата в Москва. Това се казва в съобщение, цитирано от ТАСС.

Те предлагат да се отложи парада за по-късна дата, когато се поуталожи ситуацията с коронавируса

Русия отхвърля призивите за спиране на подготовката за Парада на победата

Русия отхвърля призивите за спиране на подготовката за Парада на победата

Кремъл коментира, че ще разбере чуждестранните гости, ако решат да не присъстват и че разглежда различни варианти какво да прави, но за момента плановете са парадът да се състои.

Обръщението е подписано от президента на Руската асоциация на героите Владимир Шаманов, председателя на Общоруската обществена организация на ветераните от войните, труда въоръжените сили и правоохранителните органи Владимир Епифанов и ръководителя на Общоруската обществена организация на ветераните на Въоръжените сили на Руската федерация Виктор Ермаков.

"От името на цялото общество на ветераните Ви молим да поемете сложното, но както смятаме - справедливо решение за провеждане на военен парад на друга дата, когато в съответствие с епидемиологичната ситуация парада ще стане не заплаха, а истинско тържество на мира и сигурността за всички негови участници", се казва в съобщението.

"За съжаление, ситуацията в света доведе до това, че тази година 9 май е дата, на която да се гарантира здравната безопасност при провеждането на парада е невъзможно", установиха ръководителите на ветеранските организации.

Те подчертават, че мероприятието не може да се състои под заплаха за здравето на неговите участници и гости

15 хил. войници в Русия репетират за Парада на победа в разрез с мерките срещу коронавируса

15 хил. войници в Русия репетират за Парада на победа в разрез с мерките срещу коронавируса

"Колко хора са се събрали, 15 000

"По наше мнение, това решение (за отлагане на парада - бел. ТАСС) ще послужи за проява на уважение към ветераните, които са се сражавали за бъдещето на страната, на военнослужещите, които сега стоят на стража за Родината и на всички наши граждани, които отбелязват Деня на Победата като основен празник на нашата Велика Русия", допълват авторите на обръщението.