Русия провежда репетиции за Парада на победата, планиран за 9 май, въпреки че страната се бори с коронавируса. Кремъл отказва да отмени патриотичния празник с голяма политическа значимост, пише "Гардиън".

Руският президент Владимир Путин се очаква да приеме на военния парад по случай 75 г. от края на Втората световна война лидери от различни държави, включително и Еманюел Макрон. Събитието е историческо за Русия и възможност за снимка с чуждестранни западни лидери, която да потвърди, че Путин излиза от наложената от Запада политическа изолация.

15 хил. войници в Русия репетират за Парада на победа в разрез с мерките срещу коронавируса

15 хил. войници в Русия репетират за Парада на победа в разрез с мерките срещу коронавируса

"Колко хора са се събрали, 15 000

Но с 12 милиона московчани, блокирани в апартаментите си, и пандемията, която предизвика период на самоизолация, приготовленията за парада в Русия повдигат въпроси.

Преди няколко дни се появи видеоклип с 15 000 войници на полигон до Москва, където се провеждат репетиции за парада. Министерството на отбраната на Русия потвърди, че провеждат приготовления за парада. На друго видео пък танкове Т-34 правят маневри.

Прокуратурата на Русия цензурира новинарски сайт, който писа, че парадът може да бъде отменен в един руски регион заради коронавируса. Държавното обвинение поясни, че статията е в нарушение на мерките срещу разпространението на фалшиви новини.

Съветник на Тръмп води делегацията на САЩ за парада за Деня на победата в Москва

Съветник на Тръмп води делегацията на САЩ за парада за Деня на победата в Москва

Ако коронавирусът не обърка плановете...

9 май е свещена дата за милиони в Русия и държавите от Общността на независимите държави, пише външното министерство. Парадът за Деня на победата е по план (наложени са санитарни мерки) и ще се проведе на Червения площад, допълва ведомството.

Опозиционният лидер Алексей Навални определи като "идиотщина" решението на военния министър Сергей Шойгу да продължат репетициите. Навални предупреди, че тълпите от войници са потенциална "почва за развъждане на коронавируса".

Великобритания и САЩ се чудят дали да присъстват на парада в Москва

Великобритания и САЩ се чудят дали да присъстват на парада в Москва

От няколко седмици представители на Великобритания и САЩ провеждат преговори за координиран отговор

Министерството на отбраната на Русия обяви, че е взело предпазни мерки за гарантиране на здравето на войниците, включително регулярна проверка на температурата.

"Всички членове на репетициите горят от желание да участват на историческото събитие и тренират със сърцата си", коментира говорителят на ведомството Игор Конашенков.

Вирусът вече доведе до отлагане на важно политическо събитие в Русия. Путин отложи символичния референдум за конституционните поправки, които ще му позволят да управлява още два мандата до 2036 г. Също е отменен голям бизнес форум в Санкт Петербург, планиран за юни.

Парадът на победата е най-важното събитие в календара на Русия. Западните лидери отказват да присъстват на парада от 2014 г. след анексирането на Крим от Украйна, предполагаемата намеса на Русия на американските президентски избори през 2016 г. и отравянето на Сергей Скрипал във Великобритания през 2018 г.

Макрон, който призовава за рестарт на отношенията с Путин, се съгласи да присъства на парада, както и японският премиер Шиндзо Абе. САЩ ще бъдат представлявани от американския съветник по националната сигурност Робърт О'Брайън.

Но след повече от 7500 починали от коронавирус във Франция изглежда, че присъствието на Макрон на парада е малко вероятно. Японски медии също информират, че Абе не планира да пътува до Москва.

Кремъл коментира, че ще разбере чуждестранните гости, ако решат да не присъстват и че разглежда различни варианти какво да прави, но за момента плановете са парадът да се състои. Руският вестник РБК пише, че Кремъл тихомълком обмисля или да проведе парада без публика, или да го отложи до август.