Западните столици са изправени пред сериозни дилеми - дали и кого да изпратят на мероприятията в Русия през май във връзка със 75 г. от края на Втората световна война, пише "Гардиън".

Радев звънна на Путин: Идвам за парада на 9 май
Обновена

Радев звънна на Путин: Идвам за парада на 9 май

Обсъждат енергийни проекти и актуални въпроси в руско-българското сътрудничество

От няколко седмици представители на Великобритания и САЩ провеждат преговори за координиран отговор. Но казусът е допълнително усложнен от непредсказуемостта на президента на САЩ Доналд Тръмп и решението на държавния глава на Франция Еманюел Макрон да приеме поканата на Владимир Путин да участва на Парада на победата на 9 май в Москва.

Ако САЩ, Великобритания и други западни сили не присъстват на събитията, това ще подчертае разделението на Запада, а също така води до риск от неуважение на споделената саможертва при победата над нацизма.

От друга страна присъствието на грандиозния военен парад в Москва би означавало западните лидери да се примирят с продължаващата военна авантюра на Русия и да се превърнат в потенциални свидетели на маршируващи военни звена, отговорни за бомбардирането на цивилни в Сирия, окупацията на Крим и военните операции в Донбас.

Не е уместно западни лидери да отдават почит на армия, която все още е окупирала част от Украйна, да отдават почит на някои от тези същите звена, които избиват хора в Идлиб, коментира дипломат от Източна Европа.

Присъствието на представители на западни държави също би било използвано от Москва да се внуши, че се приема ревизираната от Русия история на Втората световна война и конкретно за Полша.

Полша до момента е извън списъка на Путин с гостите, както и Норвегия. Украйна и Литва обявиха, че нямат намерение да присъстват, дори и ако бъдат поканени. В Естония военният министър призова президента на страната да не приема покана.

Доналд Тръмп, Борис Джонсън и Ангела Меркел все още не са взели решение. Дипломати от тези държави се опитват да координират единна позиция, докато тайно изразяват недоволството си от решението на Макрон да не се консултира със съюзниците си за участието си на парада в Москва.

Руският външен министър Сергей Лавров е повторил по време на посещението си във Вашингтон през декември 2019 г., че Путин е поканил Тръмп.

Трябва да намерим баланс. На 75-ата годишнина е важно да отбележим и да признаем саможертвата, която направихме и че ние се бихме като съюзници, има желание да се направи това. Но предизвикателството е, че Русия ще избере да превърне събитието в оръжие, коментира западен дипломат.

Колкото по-добре координираме и поддържаме съюзническа позиция, толкова по-добре, каза още дипломатът.

Сред компромисните варианти, обсъждани във Вашингтон и Лондон, е лидерите да участват на церемония по полагане на венци в Москва, но да избегнат военния парад. Също така да излязат със съвместна декларация, в която се дистанцират от военните операции на Путин в Сирия и Украйна, както и от пренаписването на историята от страна на Кремъл.

Друга опция е участие на събитията в Москва и в Украйна на предходния ден, 8 май.