Виетнам заяви в петък, че е готов да разговаря с Филипините, за да търси мерки, които са в съответствие с интересите и на двете страни, след като миналата седмица Манила подаде иск към ООН за разширен континентален шелф в Южнокитайско море.

"Виетнам отново потвърждава своя суверенитет над архипелагите Хоанг Са и Труонг Са в съответствие с международното право", каза говорителят на външното министерство Фам Тху Ханг в изявление, като се позовава на островите Парасел и Спратли.

Виетнам и Филипините са сред страните спорещи за части от Южнокитайско море, натоварен глобален морски воден път, почти целият от който е претендиран от Китай.

Миналата седмица Филипините подадоха иск в ООН за разширен континентален шелф в Южнокитайско море, където годишно преминава търговия на стойност 3 трилиона долара и се смята, че е богато на находища на нефт и природен газ, както и рибни запаси.

"Крайбрежните държави, когато представят своите външни граници на континенталния шелф, трябва да зачитат законните права и интереси на други съответни крайбрежни държави с противоположни или съседни брегови линии", каза Ханг в изявлението.

Филипините обвиняват Китай в използване на оръжия с остриета в Южнокитайско море

Филипините обвиняват Китай в използване на оръжия с остриета в Южнокитайско море

Инцидентът е последната от поредица от все по-изострени конфронтации в богатия на ресурси и стратегически важен морски път.