Виетнам се надява, че Съединените щати скоро ще го признаят за пазарна икономика, каза във вторник виетнамският външен министър Буи Тан Сон по време на изказвания във Вашингтон, цитирани от "Ройтерс".

Понастоящем САЩ смятат Виетнам за "непазарна икономика" в случаите на щети от вноса, което може да доведе до значително по-високи антидъмпингови мита.

Антидъмпинговите мита са данъци, налагани върху вносните стоки, за да се компенсира разликата между експортната им цена и нормалната им стойност, ако дъмпингът причинява вреди на производителите на конкурентни продукти в страната вносител.

Сон каза на мозъчния тръст Brookings Institution във Вашингтон, че Съединените щати и Виетнам трябва да засилят икономическата търговия и инвестиционното сътрудничество, след като се споразумяха за Всеобхватно стратегическо партньорство миналата година.

"Трябва да се съсредоточим върху устойчивостта на веригата за доставки, инфраструктурната свързаност, цифровата икономика, енергията, зелената икономика и логистиката", каза Сон.

Парламентът на Виетнам одобри оставката на президента

Парламентът на Виетнам одобри оставката на президента

Вицепрезидентът Во Тхи Ан Ксюан ще поеме ролята на президент за втори път в рамките на малко повече от година