Две петролни компании, свързани със семейството на украинския проруски политик Виктор Медведчук, са създадени в Русия, според журналистическо разследване на проектите "Схеми" (Радио "Свобода" - обявено за "чуждестранен агент" в Русия) и "Скенер".

Според разследването през януари Виктор Медведчук обявява по руския държавен телевизионен канал RT, че създава ново политическо движение.

Движението трябва да обедини милиони хора: "Тези, които са в Русия, тези, които са отчасти в Украйна, тези, които са в Европа. Това са милионите, които не са съгласни с действията на Зеленски", заяви Медведчук, цитиран от "Скенер".

Едновременно с изявлението на политика директорът на компанията NZNP Trade Александър Донцов, който е контролиран от съпругата на Медведчук, Оксана Марченко, оглави две нови руски петролни компании - INGT и KNC.

Техен основател е АО "ГК Маркет", което не разкрива подробности за своите собственици.

Медведчук начерта два изхода от войната в Украйна

Медведчук начерта два изхода от войната в Украйна

Проруският украински политик написа първа статия след освобождаването си

Чрез две "дъщери" това акционерно дружество е свързано с бизнесмените Тимур Абертасов и Николай Сухов, които са свързани с бизнеса на съпругата на Медведчук.

Едната "дъщерна фирма" е назована от журналистите като компанията "Трейдпроект", тя притежава седем бензиностанции LTK - петролната компания "Любимая" в Липецка област и 26 бензиностанции "Новий поток" в Тюменска и Курганска област - и също така доставя гориво на комунални предприятия.

Второто дъщерно дружество, ATI, предоставя брокерски услуги за природен газ, дизелово гориво, бензин, нефт, петролни продукти и втечнен нефтен газ.

Турски медии разкриват детайли от размяната Медведчук за командири от "Азов"

Турски медии разкриват детайли от размяната Медведчук за командири от "Азов"

Условия на Русия било командирите от Азов да не се връщат в Украйна

През февруари Медведчук заяви пред предаването "Време разделно", че съпругата му "има предприятия в Русия, има бизнес, има пари" и че самият той продължава да бъде "богат човек".

На 22 септември Медведчук, който беше задържан в Украйна, беше разменен за украински военнопленници.