Турският вестник Hurriyet публикува подробности за размяната на т.нар. кум на Владимир Путин, Виктор Медведчук за петима командири на батальона "Азов", която се състоя през септември миналата година.

В публикацията, цитирана от руската редакция на BBC, се твърди, че обменът е иницииран от руската страна и че преговорите за организирането му са проведени в Турция с участието на турското разузнаване. Размяната е станала в Анкара.

В уречения ден на летището в Анкара кацат два самолета: един от Русия с затворниците от "Азовстал" и един от Украйна с Медведчук. Представители на двете страни са се качили на отсрещния самолет, за да установят самоличността на участниците в обмена и да проверят здравословното им състояние.

След извършването на тази процедура обменът е преминал безпроблемно, съобщава Hurriyet.

Известно е, че командирите на "Азов" ще останат в Турция по покана на турските власти до края на войната. Самият президент Реджеп Тайип Ердоган даде гаранции за тяхната сигурност. Според вестника това е било едно от условията на размяната от руска страна.

Какво се случва в момента с Виктор Медведчук все още не е известно, руските медии мълчат. Самата размяна предизвика голям брой негативни коментари в руското обществено пространство, тъй като не беше равностойна между страните. Тогава Украйна си върна 215 пленници, включително и други от защитниците на "Азовстал", както и няколко чуждестранни наемници, които се биеха на страна на Украйна. 

В рамките на размяната Русия си върна 55 военнослужещи и Виктор Медведчук, като преди това официално беше отречено да се водят каквито и да е било преговори.

"Животът на децата ни е на първо място" - колко ценен е Виктор Медведчук за Кремъл

"Животът на децата ни е на първо място" - колко ценен е Виктор Медведчук за Кремъл

Изявленията за размяната 55 за 215 идват в пъвия ден на мобилизацията

Украинските власти задържаха Виктор Медведчук на 12 април при опит да избяга преоблечен с дрехи на украинската армия. Той е обвинен в държавна измяна и нарушаване на правилата за водене на война, за което го грози доживотна присъда. Партията му беше освен това забранена и разпусната, като прокарваща руските интереси в Украйна.