Висш източник от западното разузнаване е разкрил пред арабската версия на лондонското издание "Индипендънт", че високопоставен сирийски официален представител е предоставил на американските специални служби информация за движенията на иранския генерал Касем Солеймани в Сирия, при условие, че убийството няма да бъде извършвано на сирийска територия.

Източникът, който е бил наясно с инцидента, добавил, че сирийският официален представител е предоставил точна и важна информация на американското разузнаване за движенията на Солеймани в Сирия, и дори ги е информирал за датата на пътуване и информацията относно пътуването му с граждански самолет и подробности за ескорта.

Помпео: Ликвидирането на Солеймани е част от стратегията за възпиране

Помпео: Ликвидирането на Солеймани е част от стратегията за възпиране

Политика на Държавния департамент

Източникът е казал, че официалният представител, който е бил в контакт с американците от дълго време, е поставил условие американците да не елиминират Солеймани в Сирия.

Освен това се съобщава, че заради предоставената информация американците са успели да проследят пътя на самолета на Солеймани, след като са били уверени, че той е на борда.

Същевременно източникът също така разкрил, че американците са успели да хакнат телефона на Абу Махди ал Мухандис, който беше заместник-командир на проиранските шиитски милиции "Сили за народна мобилизация". Той също беше ликвидиран при ракетното нападение с дрон на 3 януари; САЩ също така са подслушали разговорите му със Солеймани и др.

Иран дава Тръмп на съд заради убийството на Солеймани

Иран дава Тръмп на съд заради убийството на Солеймани

"Няма да го оставим намира"

Според информациите в тези разговори американските спецслужби са научили, че Солеймани и Мухандис са се подготвяли за големи операции срещу американски, израелски и западни цели в Сирия, Ирак, Ливан и другаде. Те също така са знаели, че Мухандис ще посрещне командира на специалните сили "Ал Кудс" на Иранската революционна гвардия на летището в иракската столица Багдад.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви след убийството, че Солеймани и Мухандис са планирали да ударят американски и западни цели в Близкия изток.

Сенатор Шиф: Тръмп лъже за атаката на Солеймани срещу US посолство

Сенатор Шиф: Тръмп лъже за атаката на Солеймани срещу US посолство

Разузнаването не е доказало подобни твърдения