Ако се следва "същата логика", която доведе до решението за вето на присъединяването на България и Румъния към Шенген, тогава Унгария също би трябвало да бъде изключена. Това заяви вицеканцлерът на Австрия Вернер Коглер, цитиран от "Румъния джърнъл".

Коглер, който е лидер на Зелената партия, разкритикува имиграционната политика на управляващите партньори от Народната партия (ÖVP), начело с канцлера Карл Нехамер.

"Ако бъдем обективни, има проблеми по отношение на миграцията, но те са само в незначителна степен свързани с Шенген. Ние, Зелените, търсим решения. Трябва да признаем. Не можеш да регистрираш 100 000 мигранти в Австрия, а след това да установиш, че 75 000 - 80 000 не са били регистрирани преди това. Истинският проблем е в Унгария. Ако следваме логиката на министъра на вътрешните работи (по отношение на отказа за присъединяване на Румъния - б.р.), то тогава Унгария трябва да бъде изключена от Шенген, защото именно от там са най-многото нерегистрирани мигранти в Австрия", заключи вицеканцлерът в интервю за "Клайне Зайтунг".

Президентът на Австрия съжалява за ветото на България и Румъния за Шенген

Президентът на Австрия съжалява за ветото на България и Румъния за Шенген

Виена създала силно недоволство на европейско ниво

На въпрос дали България и Румъния ще влязат в Шенген през 2023 г., той отвърна: "Това е целта".

Консерваторите в Народната партия сформираха коалиция със Зелената партия през 2020 г., като Народната партия има по-добра позиция в коалицията с 10 министри и канцлера, докато Зелените имат вицеканцлер и четирима министри.

Присъединяването на Румъния към Шенген доведе до разногласия в австрийската управляваща коалиция, като Зелените подкрепиха присъединяването, докато ÖVP, която има и министър на вътрешните работи, се противопостави на този ход.

Австрия убеждава, че не е срещу България, а за сигурността в Европа

Австрия убеждава, че не е срещу България, а за сигурността в Европа

Абсурдно било твърдението, че решението за Шенген е вътрешнополитическо