Австрия не е нито срещу България, нито срещу Румъния, а за сигурността в Европа. Това заяви австрийският посланик у нас Н. Пр. Андреа Икич-Бьом пред Нова телевизия.

Тя отрече дипломатическата служба в София да е правило нарочна индивидуална проверка по прилагането на Шенгенските правила и поясни, че пътуването до границата е било предварително планирано и не е имало нищо общо с безвизовата зона.

По повод решението на Австрия да гласува срещу приемането на страната ни в Шенген Икич Бьом изтъкна, че страната ѝ е отговорна за безопасността на австрийците.

"В ситуация, в която Австрия - заобиколена от (асоциирани) Шенгенски държави - има най-голям брой лица, търсещи убежище, на глава от населението сред държавите в континентална Европа, разширяването на Шенгенското пространство, за да включи Румъния и България, в момента е немислимо", категорична бе тя.

По нейни думи само тази година около 100 000 нелегални мигранти са били задържани в Австрия, като около 75 000 от тях не са били регистрирани, т.е. са преминали външната граница на ЕС и през други страни към Австрия, без да бъдат проверени.

Президентът на Австрия съжалява за ветото на България и Румъния за Шенген

Президентът на Австрия съжалява за ветото на България и Румъния за Шенген

Виена създала силно недоволство на европейско ниво

"Това ни показва драстично: Шенгенската система в сегашния си вид не работи и европейската система за убежище и миграция в момента не служи на предназначението си", изтъкна дипломатът.

Тя поясни, че предизвикателствата са не само пред България и Румъния, но и пред ЕС като цяло.

"Ние не сме срещу нашите партньори от ЕС България и Румъния - поддържаме близки отношения на доверие и с двете страни - за нас са важни съвместните европейски усилия. Неразбираемо е защо отделни страни членки - включително Австрия - са оставени сами с тези задачи в ЕС и Шенгенското пространство. България и Румъния също трябва да получат европейска подкрепа за защита на външните си граници", настоя Икич-Бьом.

Тя обясни, че е трябвало да се изпрати призив към Брюксел, с който да се привлече вниманието към непропорционалната тежест върху Австрия за мигрантите. Виена очаква думите да бъдат незабавно последвани от конкретни действия и Европейската комисия да изпълни приоритетно следните мерки:

  • Пилотни проекти за процедури за убежище по външните граници на ЕС;
  • Осигуряване на правно основание за политика на връщане;
  • Създаване на правна основа за процедурите за убежище в сигурни трети страни;
  • Финансиране от ЕС за бъдещи инфраструктурни мерки по външната граница на ЕС;
  • Финансиране от ЕС за услуги, предоставяни от държави-членки на ЕС за охрана на границите в други държави.
Станишев: Действията на Нидерландия и Австрия са апартейд към България

Станишев: Действията на Нидерландия и Австрия са апартейд към България

Той коментира и вътрешнопартийните процеси в БСП

"Това е нашият апел към Брюксел и другите държави членки. Ако успеем да изпълним тези пет точки, ситуацията за България и, разбира се, Румъния ще бъде значително по-лесна. От наша гледна точка е важно да се гарантира, че България и Румъния могат ефективно да допринесат за функционираща защита на външните граници на ЕС. Не може да се отрече числото от 75 000 нерегистрирани мигранти, които са заловени в Австрия. Те са изминали дълго разстояние през няколко държави, за да достигнат до Австрия, която няма излаз на море", подчерта дипломатът.

Относно коментарите за корупцията и организираната престъпност в България Икич-Бьом посочи, че борбата с тези проблеми е особено важна за собствения интерес на всяка страна и е един от най-важните фактори за инвестиционния климат.

"Нашата позиция за Шенген обаче се основава на огромния брой нелегални мигранти в Австрия - не можем да стоим безучастни и да наблюдаваме бързото нарастване, особено от лятото насам. По-скоро искаме да работим ръка за ръка с България и всички други държави членки, за да подобрим системата, която в момента не работи така, както е създадена", заяви тя.

Посланикът отхвърли като абсурдно твърдението на българските власти, че решението на Австрия се дължи по-скоро на вътрешнополитически съображения.

"Австрия показа във Втората република колко сериозно се отнася към своята отговорност, приемайки повече от 2 милиона бежанци от 1945 г. насам - като се започне с тези от Унгария през 1956 г., след това от бивша Чехословакия през 1968 г., от Полша в началото на 1980-те, Хърватия и Босна и Херцеговина през първата половина на 1990-те - за да назовем само няколко примера, както и в момента с временното приемане на повече от 85 000 разселени лица от Украйна. Много от тези хора се върнаха в родните си страни, но голяма част останаха. И в ситуация, в която икономическите мигранти претоварват системата, за тези хора, които действително се нуждаят от закрила според Женевската конвенция за бежанците, има опасност да бъдат пренебрегнати", предупреди Икич-Бьом.

Нехамер защити ветото за Шенген за България и Румъния

Нехамер защити ветото за Шенген за България и Румъния

Границите не са добре пазени, подчерта за пореден път той

Относно извършената от посолството на Австрия в София индивидуална проверка по прилагането на Шенгенските правила от България тя обясни, че дълго време преди дискусията за Шенген посолството е било планирало пътуването до границата, което по нейни думи няма нищо общо с Шенген, и компетентните органи в България са били наясно с това.

Част от дейността на всяко посолство е да се информира възможно най-обективно и за нас беше важно да отделим време за това, отбеляза посланикът.

Запитана с какво Хърватия, която от 2023 г. ще влезе в Шенген, превъзхожда България и Румъния, Икич-Бьом посочи, че отговорът е прост - на австрийската южна граница (Щирия/Каринтия) почти няма заловени мигранти, но има огромен брой на източната граница (Бургенланд).

Тя изтъкна, че Виена не е казала категорично или общо "не" на разширяването на Шенген, но разширяване в момента не може да се одобри. "Беше направена добра първа стъпка от Европейската комисия с Плана за действие за Западните Балкани. Той съдържа полезни елементи. Сега са необходими бързи конкретни стъпки.

Така че са нужни мерки и същевременно положителен ефект, а именно намаляване на броя на заловените нелегални мигранти", настоя отново посланикът.

Тя изрази увереност, че Австрия и България по същество искат едно и също нещо - да бъдат част от сигурна Шенгенска система, която работи в цяла Европа. Вътрешните граници обаче можели да бъдат отворени само ако външните граници са защитени. Това по нейни думи е основният принцип на Шенген.