Президентът на Австрия Александър Ван дер Белен изрази "изключително" съжаление за ветото на страната му срещу приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство, съобщава Krone.

"Австрия е в изключително тежка ситуация заради наплива от бежанци и мигранти. Но за съжаление трябва да призная, че не виждам връзката между този проблем и присъединяването на Румъния и България към Шенген", подчертава той в Туитър.

"Не разбирам как тази блокада ще промени нещо за ситуацията в Австрия. Всичко, което виждам, е, че създадохме силно недоволство на европейско ниво", добавя държавният глава.

Ван дер Белен се опасява, че австрийската икономика ще трябва да плати цена за това решение. От една страна, този развой на събитията вероятно ще повлияе на вътрешния туризъм, ако по-малко туристи пристигат от Румъния. От друга, президентът подчерта, че Австрия е активна в Румъния със значителни преки инвестиции. "Ще видим как румънските потребители реагират на това развитие", посочва той и допълва, че според него икономическата цена е неизбежна.

Дори коалиционният партньор на Зелените не подкрепя решението на вътрешния министър Герхард Карнер. "Вицеканцлерът вече даде да се разбере, че не подкрепяме правото на вето на Австрия", заяви министърът на правосъдието Алма Задич в Брюксел днес.

"Ние сме загрижени преди всичко за европейско решение. Първата стъпка към това европейско решение, разбира се, е присъединяването на Хърватия. България и Румъния са част от европейското семейство и свободата на движение е много важна в рамките на европейското семейство", подчерта тя. Задич изрази увереност, че "ще намерим много бързо европейско решение много скоро".

анкета

Как да отговорим на „не“-то за Шенген?

Виж резултати

Да пазим по-добре границата 20.9%

Да направим съдебна реформа 43.7%

Да поискаме ЕК да натисне Нидерландия 13.0%

Да бойкотираме вузовете в Нидерландия и Австрия 10.3%

Да забраним на нидерланските туристи да почиват у нас 12.2%