Ние слушаме вече много години повторението на една фраза - Европейският съюз е съюз на правила. Правилата за членство в Шенген са ясни, категорични и конкретни. Повече от 10 години България изпълнява критериите за членство. Това, което правят две правителства, е дискриминация на България и поставят страната в изолация в ЕС, заяви евродепутатът от "Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите" и бивш лидер на европеските социалисти Сергей Станишев пред БиТиВи, като подчерта, че двете страни действат "абсолютно антиевропейски".

Станишев коментира и техните аргументи:

"Корупцията е наш проблем и си има европейски механизми за неговото наблюдаване и решаване. След като имаше механизма за сътрудничество и проверка, той отпадна за България, запази се за Румъния. Има и общоевропейски механизъм. Тези проблеми трябва да се решават чрез другите механизми", обясни той.

Според него позицията на Нидерландия и Австрия може да повлияе на двустранните отношения.

"Според мен трябва много ясно да заявим на тези страни, че разбираме какво правят и това е апартейд към България. Това ще има отражение върху двустранните отношения", коментира той.

Коментирайки предложенията за бойкот на стоки и особено горива на компании на двете страни, той заяви, че в много страни биха реагирали с обществена кампания.

"Тук е въпрос на гражданското общество, а не на политиците. Но политиците трябва да си свършим работата в двустранните отношения без истерия. Трябва да се даде ясно да разберат, че когато има враждебно отношение към България без сериозни аргументи, ще има реципрочна реакция", каза Станишев.

Политикът коментира и вътрешнопартийните процеси в БСП, като заяви, че не одобрява изключването на Явор Божанков заради изказано мнение за военната помощ за Украйна. Той даде пример с представители на т. нар. гражданска квота в парламентарната група на БСП по негово време и каза, че те понякога са гласували различно от групата и не са били изключвани, като не пропусна да обясни, че самият Божанков бил по идеология и личен път по-близо до Реформаторския блок и нямал нищо общо със социалистическата идея и подчерта, че той е бил промотиран в БСП от Корнелия Нинова.

Божанков: БСП не е еднопосочна улица, разводът ни е окончателен

Божанков: БСП не е еднопосочна улица, разводът ни е окончателен

Няма намерение да напуска Народното събрание, както го призоваха