Никога не съм бил зависим. Това заяви пред БиТиВи депутатът Явор Божанков, изключен през изминалата седмица от ПГ на БСП.

Твърде много въпроси се събирали, по които той гласувал различно от червените. Затова и народният представител знаел, че ще има последствия за него при позицията му за предоставянето от страната ни на оръжия за Украйна.

Социалистите изхвърлиха Явор Божанков от групата си

Социалистите изхвърлиха Явор Божанков от групата си

Явор Божанков става първият независим депутат в 48-то Народно събрание

Червените му предложили да не участва във вота за оръжията за Украйна. Идва момент, в който човек не може повече да прави компромиси, заяви Явор Божанков. Зная, че съм едно от лицата на БСП и каквото кажа, ще има тежест, подчерта той, но отново изтъкна, че много неща се натрупали в отношенията му с левицата. Водил е тежки битки за машинния вот, сподели депутатът, като обясни, че има и други хора в БСП, които са срещу връщането на хартиената бюлетина.

Той призна, че е засегнат от изказванията на бившите си колеги в левицата. Депутатите от БСП обаче, по думите му, се разсейвали и когато се говорело за оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Разводът с БСП в окончателен, път назад няма, обясни Божанков.

На този етап независим ми звучи чудесно, каза той. Партийните интереси не са над интересите на страната, смята народният представител и увери, че остава в Народното събрание.

Излишно агресивен бил вчера Явор Божанков

Излишно агресивен бил вчера Явор Божанков

БСП ще бъде в зала и ще гласува против кабинет Габровски, увери Христо Проданов