Няма да допусна политическа намеса в независимата съдебна власт. Това декларира главният прокурор Иван Гешев на среща с ПГ на БСП, като обясни, че такава намеса води до репресивни елементи. Той се обяви срещу липсата на диалог и поиска промяна в законодателството.

Не можете да се оплачете от липса на диалог в НС, отговори лидерът на БСП Корнелия Нинова и увери, че социалистите са отворени за разумен разговор. Според нея има воля за промяна в редица закони. Левицата също се обяви за подобряване на взаимодействието между властите. Социалистите поискаха общи мерки срещу пияните и дрогирани шофьори. Че такива предложения има прокуратурата от години й обясни Иван Гешев. Едва в това Народно събрание обвинител номер едно обаче вижда начало на диалог. Промените в НК и НПК според него били на парче. Това е борба с последиците, не с причините, каза Иван Гешев и настоя за всеобхватна реформа. НК не регламентира обществени отношения, които към момента съществуват, смята той. Нямаме правомощия да решаваме всички проблеми в държавата, обясни главният прокурор. Какво е съдебна реформа, попита депутатите той и изтъкна, че тя не касае само прокуратурата. Гешев попита защо е закрита специализираната прокуратура. 

ДПС обсъди с Гешев повече правомощия и закриването на спецправосъдието

ДПС обсъди с Гешев повече правомощия и закриването на спецправосъдието

Ние сме единствената държава в ЕС без организирана престъпност, според главния прокурор

Корнелия Нинова обяви, че за БСП големият проблем е задкулисието и паралелната държава. Големият проблем е по високите етажи на властта, отчете лидерът на червените. Основният проблем е промяната в законодателството, така че да има справедливост, отговори й Иван Гешев, според когото правилата, с които разполагат българските магистрати са неправилни. А правилата се определят от законодателя и Гешев даде за пример, че все едно да дадеш лъжица, с която трябва да се изкопае канал до Бургас. Виновен е негодният инструмент, подчерта обвинител номер едно. Иначе измененията в законите се правели пропагандно. Не се променя съдебната система, за да продължават нещата по съшия начин, по мнението му. Българските граждани очакват справедливост, смята Иван Гешев.

Самият той знаел какви са проблемите в прокуратурата, а именно липсата на контрол. Защо 20 години не се приема закон за лобизма, попита той.

Корнелия Нинова не се съгласи, че за всичко са виновни лошите закони и лошите депутати. За темата за войната по пътищата Гешев отново изтъкна тезата си за имуществени санкции за виновните.

За вас има добри и лоши олигарси, такива, които трябва да бъдат разследвани и такива, които не трябва, заяви социалистът Явор Божанков и отново акцентира върху оставката на Иван Гешев. За червените все още не е ясно чии са инициалите Д.П. Вместо това имало акции срещу руски шпиони. За Божанков Гешев си налагал самоцензура и си пишел с ПиАр-а на Бойко Борисов.

Гешев: Никой не е недосегаем - Борисов, Петков или Божков
Обновена

Гешев: Никой не е недосегаем - Борисов, Петков или Божков

Оставката на главния прокурор се искала от наследниците на номенклатурата

Моето търпение ще победи вашето лукавство, с тези думи Гешев отговори на червения депутат. Чета Библията, сподели още главният прокурор. Проблемът на илюзиите е, че те нямат недостатъци, изтъкна обвинител номер едно. Божанков пък не видя връзката с християнството и червения конец на ръката на главния прокурор.

Левите изразиха недоволство, че обвинител номер едно правел политически изказвания. Виждам, че не решаваме реалните проблеми, а се плъзгаме по плоскостта, каза Иван Гешев. Иначе пред левите споделял гражданската си позиция.

След срещата Иван Гешев изрази задоволството си, че е започнал диалог с партиите. Той се обяви за взаимодействие с всички партии и увери, че не се притеснява открито да разговаря с всички формации.

ДПС обсъди с Гешев повече правомощия и закриването на спецправосъдието

ДПС обсъди с Гешев повече правомощия и закриването на спецправосъдието

Ние сме единствената държава в ЕС без организирана престъпност, според главния прокурор

Срещите в Народното събрание започнаха по искане на главния прокурор Иван Гешев, който написа писмо до депутатите, с което ги кани на междуинституционален диалог.