ДПС пита главния прокурор Иван Гешев за последствията след закриването на спецправосъдието и за правомощията на главния прокурор. Това се случи на среща в парламента, поискана от самия Гешев с всички парламентарни групи.

По първата тема главният прокурор каза, че се чака анализ след 10 ноември, но имало предварителни данни. "За съжаление ще са доста трагични за българските граждани", посочи Гешев и го определи като експеримент за "лустрация на съдии и прокурори". Неговите очаквания след реформата в спецправосъдието са, че ще бъдат унищожени производствата, което води до тероризъм и трудно изпълнение на борбата с престъпността, което ни връща към проблеми от 2012 г.

"Ние сме единствената държава в ЕС, където няма организирана престъпност", коментира Гешев.

Гешев предложи Прокуратурата, ДАНС и МВР да извършват съвместен мониторинг

Гешев предложи Прокуратурата, ДАНС и МВР да извършват съвместен мониторинг

Институциите ще следят данните за 6 категории престъпления

Той очаква скоро да няма осъдителни присъди за тероризъм. "Прокуратурата има проблеми, трябват спешни законодателни промени за престъпленията за транспорт, за телефонните измами", поясни прокурорът.

"Или се решава проблемът, или става необратим. Делата загиват едно по едно, а нови няма, коментира Гешев. "Като главен прокурор няма да позволя намеса в средната класа и това противоречи с основни европейски ценности. Нивата на престъпност всеки български гражданин да си направи извод какви са", призова той.

Преди това лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ държа реч, в която открои, че партията държи на възстановяване на държавността и държавните органи да работят в диалог и взаимен контрол.

"Последните няколко години, включително 48 НС - се вижда в зала как рамбовщината излиза на преден план, всеки си мисли, че раздава справедливост, според своите разбирания, там демокрацията е в тотална криза", каза той.

Властите не бухалка, а в услуга на хората и бизнеса, поиска Карадайъ.

Емануил Йорданов: Гешев се държи като лидер на опозиционна партия

Емануил Йорданов: Гешев се държи като лидер на опозиционна партия

Той призова главния прокурор да разкрие какви са проблемите в прокуратурата

ДПС иска нормалност в политиката, а за тях това е "диалог". В дълг към обществото сме и въпросът трябва да се реши с нормалност, държавност, демокрация, поясни Карадайъ. Той даде за пример, че имало "правомерна полицейщина, защото изпълнявала партийни поръчки и вече ставала "милиция" (б.а. действията на бившия министър на вътрешните работи Бойко Рашков). Карадайъ каза, че пак ще сезират прокуратурата.

Все по-актуални стават виртуалните престъпления, даде за пример зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. В тази връзка той поиска увеличаване на ефективността и съставът на следователите и да обучават разследващи полицаи.

В заключение Мустафа Карадайъ се възмути, че главният прокурор има само административни функции. Промените в спецправосъдието той определи като "обслужващи определен кръг". Иван Гешев отговори, че проблемът с правомощията трябва да бъде решен и темата да се обсъди професионално, имало препоръка и от европейски партньори. "Прокуратурата отдавна не е централизирана, механизмът за промяната е през Конституцията. Всички други опити не почиват на законодателството", поясни той.

Гешев коментира също, че "се надява нежеланието за среща с ДБ и ПП да не се дължи на страх".

Демерджиев: 9-те лица, привлечени за "Хемус", са високопоставени
Обновена

Демерджиев: 9-те лица, привлечени за "Хемус", са високопоставени

Според него МВР подобрява дейността си и това тревожи Гешев, главният прокурор му пожела успех