Главният прокурор Иван Гешев предложи на служебния вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев създаването на съвместни екипи между Прокуратурата, МВР и ДАНС, които да извършват първоначален анализ, а впоследствие и постоянен мониторинг на наличните данни за шест категории престъпления. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Сред тези 6 групи престъпления са организирана престъпност, корупция по "високите етажи" на властта, конвенционална (битова) престъпност, трафик и разпространение на наркотици, телефонни и интернет измами, както и нелегалната миграция.

Обвинител номер едно изпрати писма до Иван Демерджиев и Пламен Тончев. Главният прокурор изтъкна ръста на престъпността и нуждата от предприемането на конкретни мерки за противодействието й. По думите на Иван Гешев има нужда от по-добро взаимодействие между институциите, което би било в интерес на българските граждани.

Главният прокурор предложи три групи мерки срещу престъпността

Главният прокурор предложи три групи мерки срещу престъпността

Сред българските граждани е налице усещането за абдикиране на държавата от изпълнение на задълженията й