Главният прокурор Иван Гешев предложи три групи мерки срещу престъпността и корупцията. Това се случи по време на Национално съвещание на тема: "Активизиране и организационни действия на Прокуратурата на Република България за противодействие на растящата престъпност", съобщават от държавното обвинение.

В съвещанието взеха участие административните и заместник-административните ръководители на апелативни и окръжни прокуратури, както и завеждащи следствените отдели в цялата страна.

По думите на Иван Гешев сред българските граждани е налице усещането за "абдикиране на държавата от изпълнение на задълженията й". Според него причините за това са многопластови, като поясни, че сред тях са законовите промени, довели до закриване на органите на специализираното правосъдие, както и нестабилната политическа обстановка.

Обвинител номер едно алармира, че се връщат форми на престъпността, които сме смятали за изчезнали. Като причина за това изтъкна липсата на разбиране у ръководствата на някои институции за това що е държава и държавност.

С оглед нарастващите рискове пред сигурността и обществения ред, които биха довели до реален провал в борбата с престъпността, главният прокурор Иван Гешев представи три групи мерки. С тяхното прилагане се цели незабавното активизиране на правоприлагащите и правоохранителните органи за провеждането на бързи и ефективни разследвания с цел защита интересите на българските граждани, тяхната собственост и права.

Първо - с оглед оптимизиране организацията по дела и преписки, свързани с организирана престъпност и корупция, по успешно приложения модел на работа на отдел първи "Специализиран" при Върховна касационна прокуратура, в окръжните прокуратури в страната се създават отдели за разследване на организирана престъпност и корупция. "Това, което ще направи българската прокуратура, е да активизира борбата с престъпността в рамките на своите законови правомощия. Ще бъдат изградени звена за противодействие на организираната престъпност във всички окръжни прокуратури", посочи главният прокурор.

Второ - с оглед извършен анализ и оценка на зачестилите престъпления по направленията организирана престъпност, разпространение и трафик на наркотични вещества, мигрантски натиск, "телефонни измами", както и корупция "по високите етажи на властта", главният прокурор предлага спешни съвместни действия с Министерство на вътрешните работи и Държавна агенция "Национална сигурност", които да гарантират активната и функционална работа срещу извършителите на подобни престъпления. Ще се предложи създаването на съвместни екипи между ПРБ, МВР и ДАНС, които да анализират, оценяват и осъществяват постоянен мониторинг на наличните данни за посочените престъпления. Тези екипи в спешен порядък ще организират и провеждат съответните действия съгласно функционалната компетентност на всяка от институциите.

"Ще поемем отговорност, ще отворим, образно казано, ръце към всички институции, за да работим заедно с ясното разбиране, че това очакват българските граждани", поясни главният прокурор.

Трето - с цел подобряване и оптимизиране на действащата организация за прием на граждани и създаване на условия за повишаване на общественото доверие в работата на прокуратурата, се възобновяват приемните на административните ръководители на прокуратурите в цялата страна за граждани, а поставените от тях въпроси и искания ще бъдат насочени по компетентност.

Гешев вини и МВР, съда и законите за състоянието на правосъдието
Обновена

Гешев вини и МВР, съда и законите за състоянието на правосъдието

Отрича да има война между МВР и прокуратурата