Няма недосегаеми хора в държавата, в това число Бойко Борисов, Кирил Петков или Васил Божков, а оставката ми искат наследниците на номенклатурата. Това каза пред bTV главният прокурор Иван Гешев.

"Никой не е недосегаем, прокуратурата няма да защитава и покровителства никого, независимо дали е г-н Борисов, г-н Петков или някой, да кажем, олигарх", изрази категоричност обвинител номер едно.

"Откакто съм главен прокурор, недосегаеми хора няма. Нито г-н Божков, нито г-н Борисов. Нашата задача е да върнем справедливостта в държавата", добави той.

Главният прокурор нееднократно акцентира върху провела се преди дни среща с репресирани от соцрежима хора, осъдени на смърт след 9-ти септември, но впоследствие помилвани. Въпросните граждани, най-младият от които бил на 82 години, изразили силна подкрепа по отношение на работата на държавното обвинение в момента и действията на Гешев.

11 проблема, които Гешев вижда в българското правосъдие

11 проблема, които Гешев вижда в българското правосъдие

Главният прокурор отново повтори тезата си, че няма диалог между институциите

"Енигма за мен е как невинните жертви на тоталитарния режим изказват подкрепа за действията на главния прокурор, а оставката му искат децата, синовете,внуците на хората от репресивния режим", остър бе Гешев, апропо, на въпрос, свързан със съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов.

Каква е най-голямата грешка на сегашния главен прокурор? "Продължавам да мисля, че можем да променим всичко, което се случва в страната, към по-добро."

Гешев изрази твърдост и що се касае до влиянието на политиците върху съдебната система и в конкретика прокуратурата. "Няма да допусна политиците да въздействат на съдебната система, защото историята показва, че най-големите репресии се случват именно тогава".

Гешев вижда "времето на Цветанов" в държавата

Гешев вижда "времето на Цветанов" в държавата

Загрижен като гражданин от "националната катастрофа" провал на борбата с престъпността

По отношение на казуса КТБ, по който той бе водещ прокурор, Гешев заяви - инициалите ДП може да значат всичко. "Тук въпросът е защо изчезна публичен ресурс от 7 милиарда и какви последици има от това". А след проверка на държавното обвинение се оказало, че кредитите, взети от фирми на Пеевски, са били възстановени изцяло.

Освен абревиатурата ДП, оказва се, има и само П. "Има, между другото, и едно П. Прокопиев", вметна главният прокурор.

"Хора, които на базата на криминалната трасформация на собствеността през 90-те години придобиха реална финансова, а оттам политическа и медийна власт, връзки с редица неправителствени организации, използвайки тази власт за собствено облагодетелстване", характеризира понятието "олигарх" той, допълвайки отговора си.

От няколко години Иван Гешев не гледа телевизия и е сред категорията избиратели, които се чудят за кого да гласуват, стана ясно още от пространния разговор.

Нееднократно Гешев подчерта и нуждата от промяна в Наказателния кодекс. "Разполагаме с негоден инструмент, Наказателният кодекс е от 1968 година по времето на Тодор Живков (...) Няма как с негодни инструменти да постигнеш добри резултати".

Пред депутатите Гешев отчете, че прокуратурата е най-стабилната институция

Пред депутатите Гешев отчете, че прокуратурата е най-стабилната институция

Седем души на високи нива в държавата са сред разследваните за корупция от спецпрокуратурата миналата година