Едно от отявлените лица в обкръжението на Корнелия Нинова - Явор Божанков, изненадващо бе преместен от комисията по правни в комисията по конституционни въпроси.

Това стана с гласуване в пленарна зала, преминало формално, но актът породи спекулации, че горнооряховският депутат е изпаднал в немилост в очите на червения лидер. Действието идва в деня, след като най-накрая депутатите успяха да изберат председатели на комисиите и да стабилизират съставите им, но евентуалната причина може да е и негово интервю пред "Капитал", в което Божанков коментира, че е против връщането на хартиената бюлетина, което е инициатива на БСП, че ще подкрепи закупуването на втори F-16, както и че България трябва да подкрепи Украйна и следва да бъде на страната на по-слабия в конфликта между Москва и Киев. 

На час по лъжичка – всички комисии в НС вече си имат председатели
Обновена

На час по лъжичка – всички комисии в НС вече си имат председатели

Последно избраха за спортната, земеделската и вероизповаденията

"Комисията по конституционни въпроси не е по-малко важна, ще си продължа работата с всички усилия, смятам, че там ще бъда полезен. Разговарял съм с колегите, не е изненада за мен. Няма нищо драматично", отрече да бил наказван Явор Божанков, потърсен за коментар в кулоарите на НС.

В БСП се зачитало правото на собствено мнение, добави той. "Факт е, че мога да си изкажа мнението, има свобода и демокрация."

Въпросната "свобода и демокрация" най-вероятно ще се отрази и на начина, по който ще гласува Божанков по промените в Избирателния кодекс, по силата на които може да се върне хартията бюлетина. "Ще видите", уклончив бе той на въпроса дали ще натисне бутона "за" или този "против", за разлика от останалите си съпартийци, които гласно и многократно изразяват категоричната си подкрепа за промените.

Нинова: Парите за F-16 и грипени да отидат за социални помощи

Нинова: Парите за F-16 и грипени да отидат за социални помощи

БСП отново кани партиите да се разберат за бюджета между първо и второ четене

"Никакви интервюта не сме взимали предвид, аз дори сега разбирам, той сега ми каза, че е давал интервю", парира спекулациите на свой ред и председателят на БСП Корнелия Нинова.

"Ние сме партия, в която всеки изразява собственото си мнение, включително и пред вас", подчерта соцводачката.

Припомняме, че и в предишното 47-о Народно събрание депутатите бяха на косъм да върнат хартиената бюлетина, но отново отцепник от партийната линия - тогава Крум Зарков, сега правосъден министър, с гласа си не позволи законопроектът да мине успешно през зала.

Крум Зарков: Сигурният резултат от хибридното гласуване е огромен брой задраскани протоколи

Крум Зарков: Сигурният резултат от хибридното гласуване е огромен брой задраскани протоколи

Той определи законопроектите за промяна в Изборния кодекс като ненавременни и някои от тях - вредни

Решението за освобождаването на Смиляна Нитова-Кръстева от БСП като член на Комисията по конституционни въпроси и заместването й с Божанков бе взето с 156 гласа "за", 8 "против" и 34 "въздържали се". Явор Божанков бе освободен като член и заместник-председател на Комисията по правни въпроси. За заместник-председател на комисията депутатите избраха Мая Димитрова от БСП, а като член на същата - Смиляна Нитова-Кръстева. Предложението бе подкрепено от 165 депутати, 7 бяха против, а 36 се въздържаха при гласуването.

Освен това депутатите от 48-ото Народно събрание избраха Гален Монев от "Български възход" за заместник-председател на Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество. За това решение депутатите гласуваха със 199 гласа "за", един "против" и трима "въздържали се".