Австрийският канцлерът Карл Нехамер защити в интервю за ORF в неделя решението страната му да наложи вето на България и Румъния за Шенген.

Той повтори част от вече посочените от него и вътрешния министър доводи за отказа - няма достатъчно натиск срещу нелегалното преминаване на границите от мигранти.

анкета

Как да отговорим на „не“-то за Шенген?

Виж резултати

Да пазим по-добре границата 20.9%

Да направим съдебна реформа 43.7%

Да поискаме ЕК да натисне Нидерландия 13.0%

Да бойкотираме вузовете в Нидерландия и Австрия 10.3%

Да забраним на нидерланските туристи да почиват у нас 12.2%

Ако външните граници на ЕС не работят, вътрешните граници също не могат да бъдат отворени, каза той.

Нехамер отново защити ветото, въпреки протестите на местната икономика. Според канцлера въпросите на икономическата политика и политиката за сигурност не бива да се смесват, това е очевидно въпрос на сигурност за Австрия.

За разлика от тях, президентът на Австрия Александър Ван дер Белен изрази "изключително" съжаление за ветото. 

"Австрия е в изключително тежка ситуация заради наплива от бежанци и мигранти. Но за съжаление трябва да призная, че не виждам връзката между този проблем и присъединяването на Румъния и България към Шенген, подчертава той. Не разбирам как тази блокада ще промени нещо за ситуацията в Австрия. Всичко, което виждам, е, че създадохме силно недоволство на европейско ниво", добавя държавният глава.

И официално: Оставаме извън Шенген, Хърватия получи вход от 2023 г.

И официално: Оставаме извън Шенген, Хърватия получи вход от 2023 г.

Австрия и Нидерландия блокираха решението за нас

Припомняме, че на 8 декември официално вето за приемането ни бе наложено от Нидерландия и Австрия.

Пътят за присъединяване на Хърватия към Шенгенското пространство е свободен. За това се договориха министрите на 26-те държави от Шенгенското пространство на среща в Брюксел. Контролът по сухопътните граници на популярната туристическа дестинация ще бъде премахнат още в началото на следващата 2023 година.

Държавният глава Румен Радев вчера проведе телефонен разговор с председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен по темата Шенген. Радев изрази очакването си постигнатото от страната ни да бъде зачетено от всички партньори в ЕС и България да се присъедини към Шенген още през следващата година. Темата ще бъде обсъдена и на предстоящото този месец заседание на Европейския съвет в Брюксел, посочват от пресцентъра на президентството.

Австрия не пуска България и Румъния в Шенген

Австрия не пуска България и Румъния в Шенген

В Австрия имало 75 000 нелегални мигранти, прескочили външната граница на ЕС