Голямата годишна пресконференция на руския президент Владимир Путин е планирана за декември месец и ще се проведе заедно с т.нар. "пряка линия". Датата вече се планира, като като основна се разглежда 14 декември. Това съобщава тази сутрин РБК, позовавайки се на два източника от Кремъл в режим на анонимност. Дмитрий Песков, говорител на руския президент, потвърди че годишната пресконференция на Владимир Путин ще се обедини с разговора с гражданите.

По традиция събитието се излъчва пряко по руските телевизионни канали.

Пресконференцията и пряката линия ще се състоят преди началото на кампанията за президентските избори в Русия, планирани за 17 март 2024 година. На този етап официално Кремъл не е потвърдил намерението на Владимир Путин да се кандидатира за нов мандат, но решението като че ли е предопределено.

Датата 14 декември бе избрана и при предходните избори през 2017 г.

Обикновено Путин отговаря на въпроси на руски граждани в продължение на часове на живо, като началото бе поставено през 2001 г. През годините пряката линия не се състоя през 2004 и 2012 г., а и в годините на пандемията, като след първоначалния силен интерес, рейтингът непрекъснато спадаше. Общуването с граждани и медии както го нарича Кремъл не е с фиксирана дата, като например през 2021 година се проведе на 30 юни.

През годините на управление на Путин блогъри и опозиционни медии многократно писаха, че въпросите за пряката линия на президента се подготвят предварително и са координирани от неговата администрация. Кремъл обаче усилено отричаше.

Руска медия: При „пряката линия“ на Путин се симулира приемане на зрителски въпроси

Руска медия: При „пряката линия“ на Путин се симулира приемане на зрителски въпроси

Редактор, хаотично натискащ клавиатурата…