Влаковете и фериботите в цяла Гърция спряха през днешния ден, заедно с по-голямата част от обществения транспорт в Атина, след като най-големият синдикат в страната обяви стачка срещу продължаващите мерки за строги икономии, съобщава "Асошиейтед прес".

Спирането на транспорта накара атиняните да използват колите си, за да отидат на работа, което предизвика големи задръствания по улиците на гръцката столица.

Медиите в Гърция спряха работа

Медиите в Гърция спряха работа

Журналистите обявиха 24-часова стачка

Най-големият синдикат, както и по-малък профсъюз, свързан с Комунистическата партия, също така проведоха отделни протестни маршове по улиците на Атина с крайна точка сградата на парламента.

Полицията уточни, че около 5000 членове на комунистическия профсъюз са провели мирно шествие.

Исканията на протестиращите са за по-високи заплати и пенсии, мерки за борба с безработицата, повече средства за здравеопазване и образование, както и подкрепа към фермерите. 24-часовата стачка се провежда в знак на протест срещу проектобюджета, който се обсъжда в парламента.

Сериозни стачки в Гърция - държавните служители искат повече пари

Сериозни стачки в Гърция - държавните служители искат повече пари

Не работят училища, общини, болници

Синдикатите искат лявото правителство на СИРИЗА да премахне ключови съкращения на доходите и пенсиите, наложени по искане на международните кредитори по време на 8-годишната спасителна програма на Гърция.

Програмата беше прекратена официално през август, но мерките се очаква да останат в сила в продължение на години, за да се гарантира, че Гърция ще може да поддържа балансирани бюджети и да изплати дълговете си към международните кредитори.