Група американски природозащитници, участващи в ненасилствено гражданско неподчинение, насочено срещу петролната индустрия, са определени във вътрешни документи на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ като "екстремисти", а някои от тях са наредени редом до бели националисти и масови убийци. Това разкриват документи, до които от британското издание "Гардиън" са получили достъп.

Групата природозащитници са затворили клапаните на тръбопроводи в четири американска щата, пренасящи суров петрол от катрановите пясъци в Канада, на 11 октомври 2016 г., което представляваше около 15% от дневната консумация в САЩ. Това беше определено като най-голямото координирано действие от този вид и за няколко часа петролът е спрял да тече.

Петимата активисти за климата, членове на природозащитната организация Climate Direct Action, са се промъкнали през ограда и са завъртели клапаните. Природозащитниците са уведомили енергийните компании, чиито тръбопроводи са били прекъснати и са публикували видеоклипове на протестите си в интернет и търпеливо са изчакали да бъдат арестувани.

Те станаха известни с материал в сп. "Ню Йорк таймс" и след участието им в неотдавна излязъл документален филм, озаглавен "Неохотният радикал". Съдебните процеси срещу тях също така тестваха готовността на съдилищата да разрешат на климатичните активисти да се възползват от неизбежната защита - идеята, че подлежащото на наказание действие е оправдано, ако помага за предотвратяване на по-големи бъдещи вреди - като част от правната си стратегия.

Действията на природозащитниците привлякоха вниманието на Министерството на вътрешната сигурност. В неотдавнашен бюлетин на специалните служби, оценяващ заплахите за вътрешен тероризъм между 2018 и 2020 г., ведомството е включило в бюлетина климатичните активисти и описва групата като "заподозрени природозащитни екстремисти".

В документа също така се посочват двама от членовете на групата наред с бели националисти, склонни към насилие и други екстремисти, които са участвали в масови убийства, включително мъжът, извършил расисткото убийство през 2015 г. на 9 чернокожи в църква в Чарлстън, щата Южна Каролина.