Правителството на Южна Корея издаде заповед за връщане на работа за частнопрактикуващи лекари, които се присъединиха към продължаващата с месеци стачка в знак на протест срещу увеличаването на приема в медицинските училища. Това предаде агенция Ройтерс.

Около четири процента от около 36 000 частни клиники в страната са уведомили правителството за плановете си да останат затворени, за да участват в протеста, заяви министърът на здравеопазването Чо Кио-хонг.

За да се сведе до минимум медицинската празнина, заповедта за връщане на работа ще бъде издадена в 9 сутринта днес, изтъкна той.

Преди това правителството издаде заповед за връщане на работа на стачкуващи стажант-лекари, преди да я оттегли по-рано този месец.

Съгласно закона лекарите, които се противопоставят на заповедта за връщане на работа, могат да бъдат изправени пред временно отнемане на лицензите си или други правни последствия.

Президентът Юн Сук Йол подчерта, че правителството няма друг избор, освен да се разправи строго с незаконните действия, пренебрегващи пациентите.

Южна Корея плаши протестиращите лекари с отнемане на лиценза

Южна Корея плаши протестиращите лекари с отнемане на лиценза

Те имат срок до края на месеца да спрат стачките и да се върнат на работа