Властите в испанския крайбрежен курорт се извиниха, след като напръскаха плаж с белина в опит да защитят децата от коронавирус, съобщава БиБиСи.

"Захара де лос Атунес", близо до Кадис, използва трактори, за да напръска повече от 2 км плаж с разтвор на белина, ден, преди Испания да разреши на децата да бъдат пуснати от карантина за първи път.

Природозащитници твърдят, че този ход нанася "брутални щети" на местната екосистема.

Испания е сериозно засегната от коронавируса с 23 800 смъртни случая. Страната обяви четиристепенен план за премахване на строгите мерки за блокиране и връщане към "нова нормалност" до края на юни.

Испания позволява спорта и разходките от следващия уикенд

Испания позволява спорта и разходките от следващия уикенд

На децата от неделя се позволяват разходки и игра до километър от дома им

Мария Долорес Иглесиас, която ръководи група за доброволци за околната среда в региона на Кадис, заяви, че е посетила плажа в "Захара де лос Атунес" и е видяла щетите. Белината "уби всичко по земята, нищо не се вижда, дори и насекоми".

Плажът и неговите дюни са защитени места за размножаване и гнездене на мигриращи птици, а Иглесиас е видяла поне едно гнездо с яйца, унищожени от тракторите.

"Белината се използва като много мощен дезинфектант. Логично е да се използва за дезинфекция на улици и асфалт, но тук щетите са брутални", коментира тя пред испански медии.

"Те опустошиха плажа и дюните извън всякакви правила... вирусът е в хора, които сега не са на плажа. Това е лудост." Поради блокадата, дивата природа е процъфтявала на плажа.

Covid-19: Испания обяви плана за излизане от карантината на фона на 325 нови смъртни случая

Covid-19: Испания обяви плана за излизане от карантината на фона на 325 нови смъртни случая

Ние сме в много сериозна икономическа и социална ситуация

"Плажът има собствен начин на почистване, не беше необходимо. Те не мислят, че това е жива екосистема".

Местният чиновник Агустин Конехо призна, че това е "грешен ход". "Признавам, че това беше грешка, направено е с най-доброто намерение". Искали да защитят децата, които идват да видят морето след шест седмици "затвор".

Андалуското регионално правителство обмисля да глоби местната власт за действията си, съобщава "Ел Паис".

Greenpeace в Испания направи сравнение с противоречиви твърдения на американския президент Доналд Тръмп, който предположи, че инжектирането на пациенти с дезинфектант може да помогне за лечение на коронавирус.

"Пръскането на плажове в средата на размножителния сезон за птици или развитието на безгръбначните животни, които ще подкрепят крайбрежния риболов ... не е една от идеите на Тръмп. Това се случва в Захара де лос Атунес".

Откъде изникна идеята на Тръмп да се пробва с дезинфектант срещу Covid-19?

Откъде изникна идеята на Тръмп да се пробва с дезинфектант срещу Covid-19?

Парадоксалното е, че само преди няколко дни водеща агенция към администрацията на президента предприе действия за спиране на продажбата на белина като лек срещу коронавируса в САЩ