Лидер на група в САЩ, която продава потенциално смъртоносна промишлена белина като "чудотворен лек" срещу коронавируса, е писал на президента на САЩ Доналд Тръмп тази седмица, информира "Гардиън".

Тръмп просто пробвал медиите с предложението да се инжектира дезинфектант като лек срещу Covid-19

Тръмп просто пробвал медиите с предложението да се инжектира дезинфектант като лек срещу Covid-19

Саркастично зададох въпрос на журналисти като вас, за да видя какво ще се случи

В писмото си Марк Гренън пише на американския лидер, че хлорният диоксид - силна белина, използвана в индустриални процеси като текстилното производство, която може да доведе до фатални последици при консумиране от човек - е "чудесен детокс, който може да убие 99% от патогените в тялото". Той допълва, че "може да премахне Covid-19 от тялото".

Няколко дни след като Гренън изпратил писмото на президента, Тръмп съобщи по националната телевизия на редовния брифинг в Белия дом в четвъртък и промотира идеята, че може да се пробва дезинфектант за лечение на вируса. Държавният глава изуми здравните експерти с изказването си, че дезинфектантът може да се справи с вируса за една минута.

Президентът на САЩ не каза конкретно откъде е идеята за използването на дезинфектант като възможен лек срещу коронавируса. Източникът на предложението на Тръмп остава неясен. Но "Гардиън" е научил, че в последните дни търговци на хлорен диоксид - промишлена белина - са потърсили Белия дом.

Медици заклеймиха опасно предложение на Тръмп за лечение на COVID-19

Медици заклеймиха опасно предложение на Тръмп за лечение на COVID-19

"За мен е непонятно, че дебил като този заема най-високата длъжност"

Гренън се представя като "архиепископ" на Генезис II - базирана във Флорида група, която твърди, че е църква, но всъщност е най-големият производител и дистрибутор на белина като "чудотворен лек" в САЩ. Неговата марка на химикала е MMS - "чудотворно минерално решение". Гренън твърди, че може да лекува 99% от всички заболявания, включително рак, малария, СПИН, дори и аутизъм.

От началото на пандемията Генезис II промотира MMS като лек срещу коронавируса. Съветва клиентите, включително децата, да смесват три до шест капки белина с вода и да я пият.

Гренън съобщи, че 30 негови поддръжници също са писали на Тръмп през последните дни, призовавайки го да предприеме действия в защита дейността на Генезис II.

След предложението на Тръмп в ефир да се пробва дезинфектант срещу коронавируса, Гренън написа във "Фейсбук", че са изпратили MMS на Белия дом.

"Тръмп получи MMS и цялата информация!!! Нещата се случват, хора! Бог помогна на другите да видят Истината", написа той.

Парадоксалното е, че само преди няколко дни водеща агенция към администрацията на президента предприе действия за спиране на продажбата на белина като лек срещу коронавируса в САЩ.

Миналата седмица Администрацията по храните и лекарствата се сдоби със заповед на федерален съд да се забрани на Генезис II да продава "недоказано и потенциално вредно лечение срещу Covid-19". Агенцията нареди на групата да премахне рекламата, че MMS лекува коронавирус.

Миналия август агенцията призова американците да не купуват и да не пият MMS, тъй като това е "опасна белина, която причинява сериозни потенциално животозастрашаващи странични ефекти". Пиенето на MMS може да причини повръщане, диария и дехидратация, която може да доведе до смърт, алармира федералната агенция.

Британското издание се свърза с Белия дом, за да попита дали писмото на Гренън е повлияло на Тръмп да промотира използването на дезинфектант, но не е получило отговор.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви пред журналисти по-рано в петък, че просто е тествал медиите с предложението да се инжектира дезинфектант в хората, за да се пробва дали действа срещу коронавируса.

"Саркастично зададох въпрос на журналисти като вас, за да видя какво ще се случи", каза той пред репортери в Овалния кабинет, където се подписа под законопроект за отпускане на 500 милиарда долара помощ за малкия бизнес.