Украйна ще се присъедини към Европейския съюз в рамките на следващото десетилетие. Това обяви украинският премиер Владимир Гройсман, добавяйки, че неговата страна все още вярвала силно в Общността, въпреки решението на британците да напуснат, съобщава „Франс прес”.

Гройсман добавил, че Украйна виждала своето бъдеще като част от Запада и приветства споразумението за асоцииране с ЕС като „движеща сила” зад реформите в Киев.

„Аз съм убеден, че Украйна ще бъде в ЕС в рамките на следващите 10 години”, отбелязал Гройсман и продължил: „Ние вървим по европейския път, а това означава за нас: свобода, права на човека и силна икономика.”

Гройсман посочи, че съжалявал за резултата от референдума във Великобритания.

„Уважавам правото на една суверенна страна да вземе такова решение. Но все още смятам, че постиженията трябва да бъдат защитени”, коментира украинският премиер.

По думите му, по-близките отношения с ЕС били стимул за Украйна да се справи с разяждащи проблеми като корупцията.  

„Ние трябва да приведем нашите стандарти с тези на ЕС”, изтъкна Гройсман.

Историческото споразумение на ЕС за асоцииране в търговската и политическата сфера с Украйна беше в сърцето на кризата в страната, разразила се през 2014 г., след като бившият президент Виктор Янукович, който беше подкрепян от Москва, отхвърли споразумението.