ВМРО-ДПМНЕ се обявява все така против конституционни  промени под българска диктовка.  Това заяви заместник-председателят на опозиционната партия в Северна Македония Александър Николовски, цитиран от македонската телевизия "Алфа". 

Промените в конституцията не са последното искане на България, но за ВМРО-ДПМНЕ това е свършена работа. Нито един депутат няма да гласува, настоя той. 

Миналата година по това време беше подписано онова срамно френско предложение, което по същество е българско предложение. По това време беше поето задължението за Конституцията, както и за други неща, които са свързани с промяна на учебниците, които са свързани с промяна на нашето разбиране за нашата история, самозначението на македонската държава и т.н., каза той. 

Президентът на България Румен Радев ясно очерта в последното си писмо до европейските лидери, че не е достатъчно само да променим конституцията, но имат и други искания към Македония, каза Николоски.

Николоски също посочи, че СДС говорят глупости, когато казват, че имат мнозинство за промени в конституцията, защото ако имаха досега, щяха да ги включат в дневния ред на парламентарна сесия за гласуване 10 пъти.

Мицкоски отсече: Без конституционни промени под български диктат

Мицкоски отсече: Без конституционни промени под български диктат

ВМРО-ДПМНЕ няма да върви срещу собствения си народ

Припомняме, че през юни лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски заяви, че е против конституционни промени под български диктат. 

"Изпращам ясно послание - слагам точка на този въпрос, няма да има конституционни промени под български диктат. Няма да има нито сега, нито когато и да е в бъдеще", каза той тогава.

Той бе категоричен, че ВМРО-ДПМНЕ няма да върви срещу собствения си народ.

По негови думи имало много хора, с които се е срещал - различни дипломати, чуждестранни представители, които са го питали защо не отстъпи пред българските искания. Той обаче им отговарял по следния начин: "Елате, господа, в Македония. Елате да видите кои са нашите борби и страдания, за да разберете историята ни и да чуете народа какво мисли и как страда".

Мицкоски заяви, че имало и хора, които го уверявали, че нито една държава не се е загубила по пътя на интеграцията. Той обаче призова "тези господа да посетят Македония".

Опозицията в РСМ не иска конституционни промени и български диктат

Опозицията в РСМ не иска конституционни промени и български диктат

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски няма да подкрепи предлаганите промени

"Елате да видите, че нито една държава не е дала идентичността си, езика си, така, както направи тази държава", посочи Мицкоски.

Той обърна специално внимание на въпроса за конституционните промени в Северна Македония.

"По отношение на темата с конституционните промени, през изминалите две седмици бяхме свидетели на жестока хайка от страна на управляващите. На море от дезинформация, лъжливи етикети. Това бе продиктувано от нервността на СДСМ и ДСИ /двете управляващи партии - б.р./, които ясно ни признаха, че нямат план за защитата на Македония, освен да продължават да искат това, което България иска от нас", отбеляза опозиционният лидер.

Той подчерта, че е бил наясно, че те не искат договор и се забъркат в лъжи поради липса на кураж да се изправят пред народа и това, което той иска.

Радев не поставя нови условия пред РСМ, а чака изпълнение на досегашните

Радев не поставя нови условия пред РСМ, а чака изпълнение на досегашните

Президентът напомня, че всички условия са вписани в преговорната рамка