Военноморските сили на САЩ са иззели повече от 2100 автомата от кораб в Оманския залив, за които се смята, че идват от Иран и са предназначени за подкрепяните от Иран бунтовници хути в Йемен, предава Associated press.

Това e поредното залавяне на оръжие, за което се твърди, че се насочва към най-бедната страна в арабския свят.

Изземването е станало миналия петък, след като екип от американския кораб "Чинук", се качи на борда на традиционна дървена ветроходна лодка, известна като дау.

Те са открили автомати тип "Калашников", индивидуално опаковани в зелен брезент на борда на кораба, каза Тимъти Хокинс, говорител на базирания в Близкия изток 5-ти флот на ВМС.

"Когато засякохме кораба, той беше на маршрут, който исторически е използван за трафик на незаконни товари към хусите в Йемен", заяви Хокинс пред Associated press. "Йеменският екипаж потвърди произхода."

Йеменският екипаж ще бъде репатриран в контролирана от правителството част на Йемен, добави Хокинс.

Оръжейното ембарго на ООН забранява трансфера на оръжия към хутите от 2014 г., когато избухна гражданската война в Йемен.

Иран отдавна отрича да въоръжава хусите, въпреки че прехвърля автомати, реактивни гранати, ракети и други оръжия на йеменската милиция по морски пътища. Независими експерти, западни нации и експерти на ООН са проследили компоненти, конфискувани на борда на други задържани кораби към Иран.

Над 2900 цивилни жертви за година в Йемен

Над 2900 цивилни жертви за година в Йемен

Само за 6-месечното примирие са загинали или ранени повече от 900 души